Börsen idag – Jay Powell ser ingen anledning att oroa sig för inflationen

FED-chefen Jay Powell pratade igår offentligt och menade att man inte behöver oroa sig för inflationen, marknaden som skakat under handelsdagen lugnades av beskedet.
2021-02-24

Tekniktunga Nasdaq var igår, efter rädsla om höjd inflation, nere hela 3,9% innan Jay Powel började prata och lugnade marknaderna. En högre inflation skulle påverka börserna negativt då räntorna i så fall behöver höjas för att justera inflationen, något som skulle bli kostsamt för många lånefinansierade bolag.

Vi ser även en tydligt brist på placeringsalternativ med den väldigt låga räntan, vilket gör att allt spekulativt kapital flödar mot aktier. En högre ränta skulle diversifiera många portföljer, och skapa ett visst säljtryck i aktier.

Fed spelade igår ned oron för inflation, och sa att det var osannolikt att den skulle hålla i sig. Konspirationsteoretikern, eller bara den med sunt förnuft, förstår att Fed inte har något alternativ än att spela ned inflation. Vilket givetvis ingenstans säger att de ljuger, men mer att man försiktigt kan ifrågasätta.

Skulle Jay Powell, efter att föregångare under årtionden har försett marknaden med lättillgängligt kapital och låga räntor, meddela att man nu stryper kranen i rädsla för tilltagande inflation, skulle det mest troligt innebära hastiga kursfall.

Risken för att man av misstag överhettar marknaden är dock, om än inte överhängande så påtaglig för många som iakttar – men enligt egen utsago ännu inte för Jay Powell. Han meddelar istället att den låga räntan planeras bestå tills man har nått “full employment” eller tills dess att inflationen slagit 2% och är “på väg” att överstiga det målet.

Mäts inflation rätt? Det blir frågan som få verkar ha ett rimligt svar på, allra helst centralbankschefer – Ingves, Yellen och Powell med fler. Frågar man ungdomar som hamnat utanför bostadsmarknaden eller någon som haft åtminstone ett halvt öga på aktiemarknaden senaste 20 åren, kan man ifrågasätta huruvida vi faktiskt inte haft positiv prisutveckling i Sverige och USA.

I övrigt är Asienbörserna brant nedåt under natten och den tidiga europeiska morgonen, detta trots bättre stängning i USA än vad som först väntades. Hong Kong fick nys om höjd skatt för aktiehandel, något som sällan uppskattas av traders.

I Europa ser börserna ut att öppna svagt nedåt.