Börsen idag

Under natten har Asien handlats uppåt i ljuset av nyheter kring vaccin.
2020-11-23

Under natten har Asien handlats uppåt i ljuset av nyheter kring vaccin. Både USA och Storbritannien kommunicerar ut att de förväntas kunna påbörja vaccinering i mitten av december. I Kina har vaccinering redan påbörjats, trots att tester fortfarande befinner sig i utvecklingsstadiet.

Samtidigt ökar smittspridningen runtom i världen och Stefan Löfven uppmanade igår om försiktighet i sitt tal till nationen. Fler restriktioner ökar pressen på ekonomin där många branscher nu känner av försämrad efterfrågan.

Flygbolag, restauranger och hotell återhämtades alla starkt efter första nyheterna kring vaccin, men många bolag inom rese- och turistnäringen tycks ha en väldigt tuff vinter framför sig.

Dock är börserna framåtblickande och man hör ofta att börserna prisar in 6 månader framåt. Till sommaren är förhoppningarna givetvis att vaccin och mer tid spenderad utomhus med högre luftfuktighet ska begränsa smittspridningen och möjliggöra såväl resande som fler tillåtna på restauranger och barer.

På andra sidan atlanten har Donald Trump inte många livlinor kvar att använda i racet om att bli omvald. Under måndagen ska Pennsylvania fastställa valresultatet och på tisdagen ska Nevada göra samma sak. Många republikaner uppmanar nu Trump att påvisa valfusk eller helt erkänna nederlag.

Under måndagen ska även PMI-siffror för Euroområdet och USA publiceras, vilka kommer ge en tydlig indikator för förväntningarna på ekonomin. Dagens Industri publicerade en studie med 10st börskännare, som de flesta menade att marknaderna kommer stå starkare både inom en månad och om 12 månader.

I övrigt har minkar i Frankrike påvisat smitta och forskare oroas nu för en muterad version av viruset där nya vaccin inte hjälper. Men detta tycks hamna i skymundan för världens börser som öppnar veckan svagt uppåt.