lördag 28 november 2020

Börsen idag

I dagens tidningar har vi svårt att utgöra riktning, då både börskrasch och väl underbyggd börsuppgång belyses.

I Dagens Industri skriver Richard Bråse att det finns en överhängande risk för krasch på börsen. Han hänvisar bland annat till Warren Buffet-indikatorn, som värderar amerikanska börsen i relation till BNP – något som gör den dyrare än någonsin.

Samtidigt hävdar finansmannen Fredrik Lundberg i samma upplaga av tidningen att börsuppgången är väl underbyggd, och försvarar framförallt fastighetsbolaget Hufvudstaden med lyxvaruhuset NK.

I Financial Times kan vi i stället läsa om tvetydigheter kring guldpriset när tidningen radar upp argument för att guldruschen som accelererade under våren, nu har nått sin kulmen och att ädelmetallen ska fasas ut som tillgångsslag av preferens när investerare väljer mer riskfyllda investeringsalternativ som aktier. Detta i ljuset av nyheter kring vaccin och en stärkt tilltro på världsekonomin.

Tidningen publicerar dock i samma artikel prognoser och antaganden från bland annat Goldman Sachs, där investmentbanken menar att guldpriserna i stället ska fortsätta stiga i ljuset av en försvagad dollar tack vare ökad mängd pengar i samhället efter lättnader.

Det råder alltså tvetydigheter kring riktning på fler ställen, vilket gör det kortsiktiga investeringsläget för den generella småspararen svårare än normalt. Jesse Stine, en av världens bästa traders och sentimentbedömare, hävdar att rådande börsklimat enbart erbjuder kortare lägen, men att om han träffar rätt så tar han vinsterna snabbt.

Vi påpekade tidigare i veckan att mycket institutionellt kapital redan är investerat, vilket gör att de verkliga finansiella musklerna redan är inne i marknaden. Vad som behövs för att driva en uppgång långsiktigt är just kapital vid sidlinjen som kan tillföras successivt på resans gång.

Fundamentalt finns goda möjligheter för en uppgång, då pengar trycks och stater manar på för investeringar i infrastruktur, samt nyheter kring vaccin och ett uppdämt behov av att resa och spendera. Men för att där ska finnas en tydlig trend att ta del av, krävs enligt många bedömare lite mer tydlighet från marknaderna.

Detta kan i stället för att handla, vara ett ypperligt läge att screena efter nya tillväxtbolag som kan ta del av en potentiell resa under våren och 2021. Detta för att sedan noggrant bevaka en uppsjö bolag man som investerare trivs med, för att successivt skala in i positioner eller invänta optimala köplägen.

Vilka bolag är mest intressanta just nu?

Prenumerera på vårt kostnadsfria veckobrev för färska nyheter och de senaste aktiespaningarna.

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Mer läsning

Micropos – Q3 rapport

Micropos har som många medtechbolag haft det tuffare under corona, men bolaget levererar fortsatt starkt momentum med mycket nytt på gång.

Integrum – Innovativ protes ökar rörligheten hos patienter

Integrum har som mål att förbättra livet för de människor som behövt amputera en kroppsdel, de har tagit fram en teknik som tillåter personer att få tankestyrd kontroll över sin protes via sensorisk återkoppling.
Qiiwi Games

Qiiwi Games – Hells Kitchen i “Featured” på Google...

Qiiwi Games meddelar under fredagen att bolagets populära spel Wordington och Hell's Kitchen får betydligt mer spridning och marknadsföring genom nya app-butiker.

Kakel Max – Q3 rapport

Kakel Max som har gjort en fin resa på börsen senaste månaderna, publicerade idag sin kvartalsrapport för det tredje kvartalet.
371FöljareFölj

Senaste aktiespaningar

Läs våra senaste analyser
Prenumerera på vårt veckobrev
Ligg på förhand i marknaden. Lär dig när det är köp- och säljläge
FREE TRIAL
Prenumerera
Läs våra analyser
nya varje vecka!
Ligg på förhand i marknaden.
FREE TRIAL
Prenumerera