Börsen idag

Lugnare handelsdag i Europa när USA igår höll stängt.
2021-01-19

Lugnare handelsdag i Europa när USA igår höll stängt. England handlades ned något medan Tyskland och Frankrike, tillsammans med Sverige, handlades något högre under måndagen.

Vaccin och nya restriktioner fortsätter sin dragkamp om marknadens riktning. Viss oro råder vad gäller behovet av minskad smitta för lyckad vaccinering, vilket manar på för fortsatta lockdowns och locket på för ekonomin medan smittan begränsas.

Marknadens glädjeskutt i samband med beskedet om vaccin, samt de positiva nyheterna gällande ett avtal för Brexit och ett stimulanspaket i USA, löper risken av att bedömas ha varit en seger tagen i förskott.

Inför tisdagens handel ser stockholmsbörsen ut att öppna uppåt. På torsdag öppnar rapportperioden, med Sandvik och Avanza först ut. I veckans media skrivs det om förväntade miljardutdelningar då flera bolag begränsats under 2020 vad gäller möjligheten att erbjuda aktieägare utdelning.

Vi har också sett en hel del uppgraderade riktkurser inför rapportperioden, vilket tyder på fortsatt hög optimism.

Ny finansminister i USA – Jannet Yellen. Yellen har varit positiv mot nya stimulanser och pekar på att om USA inte agerar snabbt kan det ha långsiktiga konsekvenser i termer av en längre och hårdare recession.

Fraktkostnaderna har mer än tripplats de senaste 8 veckorna. I november kostade en 40 fot lång container ca $2000 och idag ligger de på strax över $9000. Detta innebär i vissa fall att kostnaden för att frakta varorna överstiger vinsten för de varor som fraktas. Vi kan se att fraktbolag som Mærsk och Danaos har gått väldigt bra de senaste månaderna.

Oljan handlas dock något svagare på grund av ökad oro för nya nedstängningar och begränsad handel när bland annat Kina inför nya restriktioner. Inreseförbud från flertalet länder spås bestå i USA, och begränsningar gäller fortsatt på flera håll runtom i världen. Trots att Saudi kapat utbudet föll oljepriserna tillbaka från 11-månaders högsta och handlas ned för veckan.

Guld är i det kortsiktiga perspektivet översålt och handlas för tillfället med stöd mot 200-dagars EMA. Hot mot en potentiell uppgång från nuvarande nivåer är bland annat en förstärkning av dollarn och om Yellen skulle ställa sig mot ytterligare stimulanser.

Som vi nämnde igår kan vi nu se divergens för Nasdaq med svagare momentum i uppgången och avtagande RSI. I och med att amerikanska marknader var stängda igår, blir det upp till bevis inför veckans handel när börserna öppnar senare i eftermiddag.