Börsen idag

Börsen såg innan öppning ut att handlas ned något men är istället upp strax ovanför nollan i början av veckans sista handelsdag.
2020-12-18

Börsen såg innan öppning ut att handlas ned något men är istället upp strax ovanför nollan i början av veckans sista handelsdag.

USA:s marknader noterade nya högstanivåer igår efter att förväntningarna stiger om stimulanspaket.

I Europa handlades börserna ned något då det finns oro inför helgens diskussioner gällande Brexit.

Sentimentet är fortsatt på extremnivåer och ger ett sämre risk/reward på marknaderna just nu. Extrem optimism råder från så kallade Dumb Money riktade mot index, men extremsentiment råder även i koppar som är starkt korrelerat till goda utsikter för ekonomin.

Som vi tidigare påpekat handlas flertalet index långt ovanför glidande medelvärden. Ovan ser vi koppar som på veckobasis noteras en bra bit ovanför EMA20 samt med en väldigt hög RSI. Ser vi historiskt på grafen ovan har rådande förhållanden visat försämrad uppsida på kortare sikt.

Tillsammans med extremsentiment och väldigt mycket optimism kring bland annat elektrifiering, finns möjligtvis ett behov för råvaran att stanna upp något.

Med sentiment på rådande nivåer, samt index noterade väldigt högt, krävs ett starkt stimulanspaket och ett bra avtal för brexit. Marknaderna är prisatta till perfektion men smittan ökar på flertalet ställen, i England infördes igår nya restriktioner och tidigare i veckan gjordes samma sak i Tyskland och Frankrike.

Sämre jobbsiffror i USA sätter press på politiker, som mest troligt tvingas komma fram till något gällande stimulanspaketet. Därför kan marknaderna rida på det som egentligen är dåliga nyheter för ekonomin. Samtidigt finns risken för att stimulanspaketet blir ett sell-the-news event om det inte uppfyller alla förväntningar.


Vi passar även på att önska er en god jul och ett gott nytt år!