Börsen idag

Börserna ser ut att öppna veckan positivt, detta i ljuset av stark handel i asien efter hopp om vaccin.
2020-11-16

Inför helger har vi poängterat osäkerheten av att äga aktier under två stängda handelsdagar i en tid när antal smittade skjuter i taket. Under helgen har antalet smittade ökat avsevärt och USA står nu inför massiva utmaningar när Demokrater och Republikaner ännu inte kommit överens om ett stimulanspaket.

Enbart för månaden räknat överstiger antalet smittade en miljon i USA, och många affärshämmande restriktioner är på plats eller väldigt nära. Biden har manat på för ett paket som skulle rädda många företagare, även så Donald Trump meddelade via twitter att ett räddningspaket behövdes nu.

Dock avgörs detta i kongressen, där Demokraterna vill ha ett mer frikostigt avtal, medan Republikanerna inte är lika benägna att öppna den stora plånboken. Båda alternativen givetvis med för- och nackdelar för ekonomin på kort kontra lång sikt.

I våras hördes antaganden kring hur viruset inte påverkades av säsong, hur det spred sig i varmare länder trots klimatet och hur influensasäsongen inte skulle vara en faktor. Världen över tycks detta nu motbevisas och vi går en lång vinter till mötes.

Även Svenska handlare är djupt oroade, något som tynger inför årets viktigaste tid för handel och konsumtion. Svensk Handels barometer för november faller, och handlare inom flera sektorer tror på minskad efterfrågan under sen-hösten och vintern.

Ovan nämnda faktorer, tillsammans med andra osäkerheter som Trumps agerande gällande valresultatet och rykten om nya påtryckningar mot Kina från USA innan tronen lämnas över till Biden, skapar stor osäkerhet på marknaderna.

Vi ser ett läge där nyheterna kring vaccinet som väntas vara nära, skapar slagläge för coronaslaktade aktier som flygbolag, men hur nya restriktioner samtidigt manar på för pandemins vinnare som spelbolagen.

Det kan ge ett börsklimat som präglas av osäkerhet, där pengar tampas med i vilken riktning de ska, och kan därigenom generera stora svallvågor och ett hackigt och svårnavigerat klimat för småsparare.

Vad vi helst ser på börserna är jämna trender där priserna håller sig ovanför viktiga glidande medelvärden, något som känns långt borta i en tid av ökad ovisshet kring smittspridning, restriktioner, ekonomiska lättnader och vaccin.

Trots ovan nämnda farhågor ser börserna ut att öppna positivt, detta efter starka handelssessioner i Asien efter hopp om vaccin samt nya starka handelsavtal.