Börsen idag

Johnson & Jonson, som planerade påbörja utrullning av vaccin i Europa under onsdagen, har nu beslutat försena detta efter att “ovanliga och allvarliga” blodproppar upptäckts i USA som bieffekter av vaccinet.
2021-04-14

Johnson & Jonson, som planerade påbörja utrullning av vaccin i Europa under onsdagen, har nu beslutat försena detta efter att “ovanliga och allvarliga” blodproppar upptäckts i USA som bieffekter av vaccinet. Bieffekterna har enbart drabbat kvinnor i åldern mellan 18-42, och syntes upp till 13 dagar efter det att sprutan tagits.

Förseningen innebär ytterligare en hård smäll för vaccineringen på ett globalt plan, men än mer för Europa som redan drabbats hårt av Astra Zenecas förseningar. Problematiken och bieffekterna tycks vara de samma, där framförallt kvinnor som tilldelats vaccinet orsakats av allvarliga blodproppar.

Samtidigt meddelar Pfizer att man i maj kommer kunna leverera 10% mer än förväntat i USA, vilket resulterar i en leverans i maj om 220 miljoner doser.

På det geopolitiska planet har Joe Biden föreslagit ett möte med Vladimir Putin, detta efter att relationerna länderna emellan svalnat den senaste tiden. Det föreslagna mötet kan också ses som en följd av den upprustning Ryssland gjort i angränsning till Ukraina, som tidigare fördömts av Biden som uttryckt stöd till Ukraina inför Rysk aggressivitet.

Joe Biden planerar under onsdagen att man hämtar hem samtliga från Afghanistan. Detta ska ske senast den 11 september 2021, alltså 20 år sedan terrorattentaten på World Trade Center.