Börsen idag

Veckan fortsatte i lugnt tempo under gårdagen.
2021-01-14

Veckan fortsatte i lugnt tempo under gårdagen. Joe Biden väntas under torsdagen presentera förslag till stimulanspaket för att åtgärda coronakrisen. Marknaden ser positivt på möjligheten till kraftfulla åtgärder med fokus på infrastruktur och grön energi.

Efterfrågan på spanska statsobligationer var historiskt hög, tidigare i veckan låg spreaden på 0,55 procent mellan spanska och tyska statsobligationer. Detta är kopplat till ECBs åtgärder sedan coronakraschen.

Matteo Renzi, Italiens fd premiärminister, hotade att lämna sitt partistöd till den nuvarande regeringskoalitionen. Till skillnad från spanska statsobligationer ligger de italienska längre ifrån de tyska. Marknaden prissätter med detta högre risk i de italienska kontra de spanska.

Asiatiska börserna handlades generellt uppåt under natten, med Kina som går emot strömmen trots stark såväl export- som importdata. Hong Kong och Japan har gått starkt. Samtidigt ser Europeiska börser ut att öppna uppåt på torsdagen.

Europeiska Centralbankens president, Christine Lagarde, påpekade under veckan oro för kriminell verksamhet gällande bitcoin, och manade på för ökad övervakning och kontrollfunktioner för att minska illegala transaktioner.

Bitcoin rusade totalt 300% under 2020, och var som mest uppe 40% i januari, för att sedan dess ha tappat totalt sett 17%.

10-års räntan i USA toppade i går 10-månaders högsta efter att dollarn stärkts från 3-års lägsta. En starkare dollar gör det tuffare för kryptovalutan bitcoin, samt guld och silver.

Läkemedelsbolaget Probi, som vi tidigare skrivit en aktiespaning om, bröt igår upp från sin range och steg 6%. Dock är sentimentet på extremhöga nivåer vad gäller optimism, vilket kan ge en begränsad uppsida generellt på marknaden.

Fler och fler röster hörs vad gäller risk för sättning och lite andhämtning. Dock finns goda förutsättningar för börsen att i sin helhet göra ett bra 2021 med stimulanser och nya ATH-noteringar på flera håll.