Börsen idag

Börserna ser ut att öppna negativt i spåren av fortsatt oro för corona, skakigt politiskt läge i USA och segrar tagna i förskott vad gäller vaccin.
2020-11-13

Handelsveckan har kantats av stora svängningar på börsen, där eufori tilltog för coronaslaktade bolag, och pandemins vinnare häpet fick se sig ratas. Sentimentet skiftar snabbt när så mycket är på spel och pengar byter riktning innan de flesta hinner reagera.

På andra sidan atlanten görs fler och fler republikanska röster hörda emot president Trump, vars utspel fortsätter med attacker, nu även mot det tidigare lojala mediahuset Fox News samt anställda som inte visar fullt stöd.

På hemmaplan ratas Sverige, med Tegnell som den bångstyriga enstöringen, och Löfven som den försvunna ledaren. Financial Times publicerade under torsdagen en lång artikel om den svenska smittspridningen och det misslyckade pilotprojektet.

Tidningen poängterar också missnöjet mot statsminister Stefan Löfven, som enligt artikeln dragit sig undan och visat prov på antydningar av svaghet och obeslutsamhet i en tid av kris.

I ljuset av att vaccin nu tycks vara på gång kan man förvänta sig fortsatta ifrågasättanden av det svenska angreppssättet mot coronapandemin, när Sverige utlovade smittspårning och masstestning för att snabbt ge upp dessa strategier och framstå som helt utan kontroll.

Detta är i alla fall en bild som andra delar av världen mest troligt trivs med att måla upp, då deras policys med hårdare restriktioner rättfärdigas när vaccinet nu kommer som räddaren i nöden, och Sverige drabbas minst lika hårt av den andra våg vi trodde oss vara förskonade från.

Europas börser som föll igår, ser ut att fortsatta falla under fredagen, då känslan råder av att segrar tagits ut i förskott gällande vaccinet. Även om de goda nyheterna driver på en ökad optimism, lever stora delar av kontinenten och världen under hotet av en ökad smittspridning som tyvärr inte botas av nyheter eller positivitet.

Nya lockdowns och restriktioner, som bland annat innefattar förbud mot att sälja alkohol efter 22 i Sverige, lägger ytterligare locket på sargade sektorer och en dämpad ekonomi. Tysk höst stundar när smittspridningen tar fart inför den värsta perioden av det som normalt sett är influensasäsong.