Börsen idag

Marknaderna ser ut att öppna negativt med sentiment på extremnivåer och osäkerhet inför bland annat stimulanspaket och risken för ett avtalslöst Brexit.
2020-12-11

Marknaderna ser ut att öppna negativt med sentiment på extremnivåer och osäkerhet inför bland annat stimulanspaket och risken för ett avtalslöst Brexit. S&P har stannat av något och OMXS30 stängde igår under EMA10 på dagsbasis.

Pundet som gick något starkare i början av veckan i hopp om ett bra avtal för brexit, har nu istället vänt nedåt och hade en svag dag igår. Ser vi till veckografen på väldigt lång sikt handlas EUR/GBP nära all time high.

I USA kom jobbsiffrorna in sämre än väntat och smittotalen fortsätter uppåt. En oroväckande utveckling för ekonomin som har en lång vinter framför sig där flertalet branscher tar väldigt mycket stryk av nedstängningar och begränsningar.

Samtidigt har börserna handlats fortsatt uppåt under hösten, vilket öppnar för någon form av uppvaknande. Med dumb money confidence på extremnivåer och index långt ovanför sina långsiktiga glidande medelvärden känns risken för ett hack nedåt mer och mer överhängande. Detta trots att Pfizer nu fick igenom FDA approval för emergency rollout av sitt vaccin i USA.

Marknaden som öppnade handelsveckan med förväntningar på ett stimulanspaket i USA, har under handelsveckan stannat av något och tycks trampa vatten i hopp om att ett paket ska annonseras. Meningskiljaktigheter mellan republikaner och demokrater drar dock ut på processen.

EU lyckades under torsdagen leverera ett besked kring stimulanser, detta trots tvister med Ungern och Polen. Däremot ser EU och Storbritannien inte ut att komma fram till något vettigt och Boris Johnson varnade för att man nu behövde förbereda sig för ett no deal Brexit.

En handelsvecka som inleddes med höga förväntningar och marknader prissatta till perfektion, riskerar nu avslutas med fortsatt ovisshet. Ökade smittotal och osäkerhet kan ha negativ inverkan på handelsveckans sista dag, då ingen vet vad som händer över helgen kan det plötsligt bli trångt vid nödutgången.