Börsen idag

Förra handelsveckan såg stark ut för aktier på flertalet marknader.
2021-01-11

Förra handelsveckan såg stark ut för aktier på flertalet marknader. Trots stökigheter i Washington, med Trump som eldade på tumultet, kunde världens börser ta sig högre. Som resultat av det aggressiva tonläget valde bl.a. Twitter att stänga av Trumps konto.

Efter valresultatet i Georgia ser fördelningen i senaten ut att bli 50-50 mellan republikaner och demokrater, där Kamala Harris får den avgörande rösten för att ge Joe Biden överhanden och möjlighet att tydligare stimulera ekonomin. Detta var något som investerare tycktes ha i beaktning förra veckan när aktiepriserna handlades uppåt.

Vi såg också ett läge där svenska grön-energi bolag gick väldigt bra, samt nya hutlösa uppgångar i Tesla – detta i melodi med förhoppningar om starka satsningar på just grön energi och en återgång till Paris-avtalet för USA.

I Dagens Industri talas det om bubbelvarning för bland annat Tesla, som bara i år är upp mer än 20% och gick upp nästan 1000% sedan 1a januari 2020. Man belyser även svenska solenergi-bolagen Azelio och Soltech som hypade småspararfavoriter med risk för rekyl.

Non-farm payrolls kom in svagare än väntat i USA förra veckan, men inte tillräckligt svagt för att väcka några starkare reaktioner. Beräknat var 70,000 jobb, istället minskade antalet med 144,000st. Samtidigt justerades siffrorna för november upp avsevärt, från 245,000 nya jobb till en omräkning om 336,000 adderade jobb för november.

Guld och Silver hade en väldigt tuff vecka i förra veckan, framförallt mot slutet, och har även börjat denna vecka väldigt svagt. Guld och Silver tar stryk av en starkare dollar, då de båda ädelmetallerna dels är prissatta i dollar, men också handlas som en säkerhet mot devalvering och valutakrig.

Vi ser även en väldigt stark trend i kryptovalutor som reaktion mot bl.a. stimulanser och tryckta pengar från centralbankerna. Bitcoin har gjort en väldigt stark resa senaste året och har med det lockat till sig väldigt stort intresse. Bland annat har en del institutionellt kapital hittat till kryptovalutan, och samtidigt börjat tala upp möjligheterna för Bitcoin framåt.

Det stora intresset i krypto har tagit en del glans från framförallt guldet, när yngre investerare nu föredrar bitcoin som säkerhet framför den anrika säkra hamnen guld. Huruvida trenden är här för att stanna eller inte återstår att se, men samtidigt som många blir rika på kryptovalutor, börjar också många tala om bubbla även där. Idag öppnar bitcoin starkt ned.