Börsen idag

Handelsveckan började lugnt igår, mycket i väntan på tyngre besked som antas rulla in senare under veckan.
2020-12-08

Handelsveckan började lugnt igår, mycket i väntan på tyngre besked som antas rulla in senare under veckan.

Boris Johnson planerar åka till Brussel för att ordna upp förhandlingarna inför Storbritanniens utträde ur EU, samtidigt tjafsar EU med Polen och Ungern. I USA förväntas besked kring stimulanser presenteras i slutet av veckan.

Vi ser fortsatt ansträngda nivåer på marknaderna och därför en risk att stimulanspaket kan bli ett “sell-the-news”-event.

Under november har smittspridningen ökat samtidigt som marknaderna fortsatt starkt uppåt, detta i ljuset av vaccin men också vetskapen om att diverse räddningspaket planeras.

Ser vi ett läge där presenterade räddningspaket inte uppfyller förväntningarna, finns diverse ansträngda värderingar att ifrågasätta. Många index handlas med höga RSI, långt ovanför långsiktiga glidande medelvärden och med ett allmänt ansträngt sentiment.

Då kan det vara så att avsevärda stimulanser krävs för att ge marknaden mer svängrum uppåt.

Efter OPEC+ förhandlingar förra veckan tog oljan ett kliv uppåt, men stannade av lite igår. Guldet fortsatte dock uppåt från att ha hackat nedåt rejält när mycket kapital allokerades om till såväl slaktade aktier som bitcoin.

Idag öppnar börserna lugnt och ser ut att invänta besked gällande avtal och stimulanser för att tydligare välja en riktning.