Börsen idag

Börserna i Asien rör sig generellt sett svagt positivt medan Tokyo-börsen halkar nedåt något.
2021-04-08

Börserna i Asien rör sig generellt sett svagt positivt medan Tokyo-börsen halkar nedåt något. I Europa stängde börserna bra under gårdagen, med bland annat Storbritannien på nya toppnivåer efter fortsatt starka utsikter för en stabil återhämtning.

Detta trots diverse farhågor vad gäller vaccinering, när man nu beslutar att rekommendera folk under 30 att ta andra vaccin än Astras. Risken för blodproppar har lett till mycket negativ uppmärksamhet för Astra Zenecas vaccin.

I USA tonar FED ned risken för inflation, som menar att risken för plötsligt hög inflation är ungefär lika trolig som risken för oväntat svag inflation. Detta trots att ekonomin stått stilla medan pengar praktiskt taget har forsat in i systemet.

Under torsdagsmorgonen går det bland annat att läsa om Uber och Lyft som i USA har alldeles för få aktiva förare, vilket leder till långa kötider och högre priser. Anledningarna som presenteras är bland annat att chaufförer väljer att stanna hemma tack vare arbetslöshetscheckar och att de hittat andra jobb under pandemin.

En ekonomi där folk har goda möjlighet att åka taxi tack vare stimulanser och en stark återhämtning, men där chaufförer väljer att inte jobba tack vare dessa stimulanser, låter inte så hälsosam ur ett inflationsperspektiv.

Samtidigt manas det på för ytterligare stimulanser när Biden nu vill rulla ut $2 biljoner i infrastruktursatsningar. Dessa ska finansieras med skattehöjningar, vilka Janet Yellen föreslår är en så kallad win-win, även för företagen som får betala dessa högre skatter.

Hon menar med uttalandet att framtiden blir ljusare tack vare satsningarna på bland annat nätverk, och att dessa i längden gynnar alla. Föga förvånande håller många företag samt republikanerna inte med om detta.