Börsen idag

Börserna öppnar positivt efter en intressant handelsvecka med svagare jobbsiffror men avslutande styrka i USA.
2021-02-08

Under natten har asiatiska marknaderna handlats upp och europeiska börser ser inför måndagen ut att öppna positivt i sin handel. De amerikanska jobbsiffror som publicerades i fredags drog ned europeiska humöret något, men den senare handeln i USA var stark och ledde till nya rekordnoteringar.

Förra handelsveckan var i sin helhet svajig och speciell med inledande spekulation och avslutande styrka. Demokraterna tycks måna om att driva igenom det större stimulanspaketet om 1,9 biljoner dollar, detta bland annat efter att Yelen yttrat sig om att USA kan återgå till full sysselsättning under 2021 givet att det stora stimulanspaketet rullas ut.

Dessa tongångar och förväntningarna om att Biden faktiskt lyckas driva igenom ett stort stimulanspaket manade på börskurserna.

Även oljan gick starkt efter positiv tolkning av marknaden från OPEC+ besked om produktionsmål, samt förväntad återhämtning för ekonomin i sin helhet. Efter en mycket stark vecka för det svarta guldet är vi inte långt ifrån pre-corona nivåer för oljepriset. Detta speglar sig givetvis i diverse oljebolag som handlas ovanför viktiga stödnivåer.

I grafen ovan ser vi Callon Petroleum som producerar båda olje och naturgas. Aktien har de senaste veckorna handlats stadigt ovanför EMA10 på veckobasis. Efter att vid två tidigare tillfällen i närtid försökt bryta igenom EMA50 på veckobasis, lyckades aktien i fredags stänga ovanför EMA50.

Vi har under en tid varit relativt pessimistiska till den förväntade marknadsutvecklingen i sin helhet, med diverse tekniska setups som spaningar för möjliga nedgångar i större index. Detta har baserats främst på en svag återhämtning, försenad utrullning av vaccin och kraftfullt optimistiskt sentiment.

I början av förra veckan såg nedgången ut att börja ta fart, men köparna kom tillbaka snabbt och med kraft, vilket gjorde att flertalet index handlades upp ovanför viktiga stödnivåer. Flertalet väldigt framgångsrika traders har uttryckt bekymmer med ett spretigt och svårtolkat marknadsklimat, när vissa indikatorer pekar på att uppgången ska mattas av, medan den hela tiden tycks finna ny kraft underifrån.

Vi följer priset och letar lyssnar till varningsklockor när de börjar ringa, men för tillfället handlas ledande index på all time high nivåer och flera bevakade bolag visar teknisk styrka, vilket i stället indikerar att det kan vara läge att positionera sig för fortsatta uppgångar.