Börsen idag – fortsatt oro för tilltagande inflation tynger marknaderna

Fortsatt risk för oroligare marknader när långa stödnivåer ser ut att brytas.
2021-03-05

Börserna föll igår och Nasdaq, som vi nämnde i gårdagens “Börsen idag”, handlas nu under EMA20. Skulle det tekniktunga indexet stänga under den viktiga stödnivån, som två gånger tidigare under de senaste nio månaderna agerat vändpunkt, skulle det kunna öka risken för fortsatta fall.

Samtidigt ser vi VIX som än en gång stiger och handlas ovanför 28. Volatilitetsindexet ser för närvarande ut att göra två kraftigt positiva veckostängningar i rad, något som inte skett sedan början av covid-krisen.

Vi ser VIX på veckobasis i grafen nedan, som tydligt handlas ovanför EMA200 (lila) och där EMA10(orange) ser ut att bryta igenom EMA20 och EMA50. Samtliga glidande medelvärden på veckobasis.

Sentimenttrader visar på ökad distans mellan sentimentet för guld/säkra hamnar och aktier, där risktagandet och optimismen kring aktier är extremhögt, medan sentimentet för säkra hamnar är extremt lågt. Detta har, enligt sentimenttrader, historiskt lett till avsevärt sämre avkastning för aktier i relation till guld de närmaste 3-6 månaderna.

I ljuset av Jerome Powells uttalanden igår vände marknaderna nedåt och under natten har även Asien handlats negativt. Marknaderna handlades tungt på fortsatt oro för att inflationen ökar, något som kan bli svårt att bekämpa när låga börserna idag är prissatta för fortsatt låga räntor.

Joe Biden närmar sig att få igenom stimulanspaketet om $1,9biljoner efter att Kamala Harris bröt dödläget med sin vågmästarroll. Samtliga 50 Republikaner i senaten röstade emot paketet, vilket innebär att den avgörande rösten föll på Kamala Harris. Nu skickas förslaget vidare till övre kammaren för att därefter kunna gå vidare till presidenten.

Det kom även färska rapporter från Kina om kraftig tillväxt för ekonomin i sin helhet, man spår att tillväxten ska hamna omkring 6%. Däremot råder tvivel kring klimatmål.

I Europa ser nu marknaderna ut att inleda handeln negativt under fredagen.