Börsen idag

Flera börser på nya högstanivåer och bevakade bolag visade prov på styrka under gårdagens handel.
2021-02-05

Fortsatta uppgångar under gårdagens handel. Det som för några dagar sedan såg ut som nya orostider, skiftade snabbt skepnad och vände mot nya högstanivåer. Vi såg en anstormning av styrka igår i diverse utvalda och bevakade bolag som många handlades betydligt högre med kraftfull volym. Bland annat såg LazyDays, Bayn Group och G5 övertygande ut.

Vi har sedan tidigare haft span på guld, silver och bolag exponerade mot de underliggande tillgångarnas prisrörelser. Silver utsattes tidigare i veckan för den omtalade short-squeezen, som kanske inte var så mycket av en short-squeeze och fick luften att gå ur rådande småspararhysteri något. Men under veckan touchar guldet bollingerbandet samt EMA50 på veckobasis. Vi ser detta illustrerat i bilden nedan.


I USA har vi sett något starkare jobbsiffror än prognostiserat, samt justeringar i efterhand som snyggat till siffrorna. Mr President kämpar för att få igenom ett stimulanspaket om $1,9 triljoner, medan en grupp Republikaner nu propagerar för ett betydligt mindre stödpaket. I och med den ytterst skrala majoriteten som Demokraterna just nu håller, finns en risk för att starka jobbsiffror skulle medföra att ett stimulanspaket om $618 miljarder i stället skulle röstas igenom.

Under senare år har marknaden haft en tendens att stärkas av dåliga jobbsiffror och negativa indikatorer för ekonomin. Detta då man hellre ser mer stimulanser och en ränta som fortsatt hålls låg än faktisk utveckling för ekonomin. Marknaderna stärks av låga räntor och ett inflöde av kapital i systemet.

Därför kan vi än en gång anta att svaga jobbsiffror med ett starkare stimulanspaket skulle ge kraft uppåt, medan tecken på faktisk återhämtning och en mindre dos medicin skulle kunna resultera i en mer missnöjd reaktion.

Igår avslutades den amerikanska handeln med nya rekordsiffror för S&P, även olja fortsatte upp efter att aktiemarknaden stängt. Inför öppning ser de europeiska marknaderna ut att öppna uppåt.