Börsen idag

Börsen på svagt plus idag efter hektiska inledande handelsdagar på börsveckan, silvret och gamestop föll tillbaka efter uppgångarna.
2021-02-03

Tuffa dagar för forumfolket när GameStop är ned 80% från den absoluta toppen, och handlades ned 60% bara igår. Silvret tog även en del stryk efter att som högst ha handlats omkring $30 i måndags, men var igår tillbaka nere på omkring $26,50. Dock återhämtar sig silvret något under dagen idag.

Vi har även under veckans två intensiva handelsdagar sett silverbolag öppna väldigt starkt för att därefter tappa nästan all mark på mycket hög volym. Bristande tilltro i uppgången fick befintliga ägare att snabbt överge skeppet, då behövdes mer än småsparare med plötsligt begränsade hävstångsmöjligheter för att driva upp priset.

Ovan är något som kanske borde ha belysts bättre i vedertaget allsmäktig finansmedia, som bitvis porträtterade händelseförloppet som den revolutionerande nya ekonomin, styrd av retail-traders på RobinHood. Ta från dom rika fungerade tydligen inte enligt plan.

Positiva tongångar har dock dominerat marknaderna i sin helhet under det tidiga skedet av handelsveckan. Vi ser förväntningarna på det stimulanspaket om ca $618 miljarder i USA som planeras att rullas ut.

Dock vill Demokraterna öka värdet av detta till $1,9 biljoner, men riskerar få mothugg från det egna ledet då majoriteten är väldigt svag med VP Harris som vattendelare i omröstningen.

Oavsett är klimatet svårnavigerat och många väldigt erfarna swingtraders har enligt deras egna twitterkonton lyckats bränna sig på antagna breakouts som sedan tvärt vänt nedåt. Extrem optimism och överdriven spekulation, samt svårtydda breakouts och svaga rapportreaktioner brukar vara indikationer på att bubblan snart ska spricka.

De som över helgen trodde att det fanns guld och gröna skogar bakom att pressa ut blankande hedge-fonder ur sina positioner, fick snabbt veta bättre. Det har också varit hektisk spekulation i kryptovalutor och nya instrument i marknaden som SPACs.

Optimismen blandad med de enorma summorna som hela tiden tycks injiceras i marknaden gör att det enligt många ska gå ned, men inte fullt ut kan gå ned. Förväntningarna om fortsatta stimulanser och en ränta som hålls låg fortsätter ge luft under börsens vingar.

Igår morse kommenterade vi oljepriset, då oljan handlats i en tight range ovanför viktiga stödnivåer, och handlats upp 6%+ bara under veckans tidiga skede. Vi ser fortsatt noggrann bevakning från OPEC+ som tycks beredda att hålla priserna högre, samt en förväntad tilltagande efterfrågan med en värld som mer och mer öppnas upp.

Den lågt värderade dollarn har som alltid med råvarupriser att göra, och har haft en stor påverkan på bland annat guld, olja, koppar och silver som hämtat mycket mark sedan början av förra året. Dollarn visar nu mer och mer tecken på styrka, vilket om det fortsätter kan sätta skräck i såväl råvaror som aktiemarknaden i USA.