Börsen idag

Osäkerhet inför det Amerikanska valet bäddar för fortsatt ovisshet kring börsen.
2020-11-02

Som vi spådde i fredagens marknadsbrev skedde en utförsäljning under förra veckans sista handelsdag, då färre var benägna att hålla aktier över helgen i ett läge där smittspridningen accelererar. I förra veckan gick bland annat Frankrike och Tyskland ut med nya restriktioner, och under helgen meddelade Boris Johnsson att England till stor del stängs ned.

I veckan avgörs det Amerikanska valet men poströster gör att det kommer dra ut på tiden mer än vanligt. Enligt en artikel i Financial Times som publicerades tidigt under måndagen, pekar opionionsmätningar nu på att Trump till en början kommer att leda under valnatten, men att när sedan poströsterna räknats så kommer det svänga åt Bidens håll.

Dock hävdar Trump att han, om han leder i mätningarna under valnatten, kommer utropa sig som vinnare. Vet världen samtidigt om att detta snart kan komma att diskuteras och vartefter prövas i rätt, bäddar det för fortsatta stökigheter. Trumps retorik med antydningar om valfusk som kunde höras redan i somras, bäddar inte heller för en “smooth transition” om Trump nu skulle förlora.

Sett till Bidens föreslagna skattehöjningar, bör en Demokratisk valseger inte vara positiv för en redan uppblåst börs. Men i det här läget, när såväl Covid som osäkerhet kring valet spökar, tycks ett entydigt valresultat med en klar vinnare vara det bästa som kan hända för börsklimatet.

I Financial Times spås också en avtagande Europeisk tillväxttakt för ekonomin, detta som ett resultat av nya nedstängningar. Under sensommarens något gladare siffror, med tecken på en pålitlig tillväxt, var förväntningarna högre och sentimentet mer positivt. Nu släpps siffror som i stället pekar på att nya nedstängningar kommer resultera i att Eurozonens ekonomi som helhet kommer minska med ca 2%.

Med en fullspäckad vecka framför oss av FED-möte samt Amerikansk val ser Svenska börsen ut att öppna strax ovanför nollan.