Blodig Måndag 4/5-20 när coronaskräcken sätter tänderna i börsen

President Pump har svängt avsevärt i tonläget mot Kina, från hyllning till iskallt fördömande.
2020-05-04

President Pump har svängt avsevärt i tonläget mot Kina, från hyllning till iskallt fördömande. Nu hotar han med nya tullar och fortsätter twittra om hur den totalitära staten i öst höll tillbaka livsviktig information om viruset under de första veckorna. Trump har även hintat om att viruset kan vara framkallat i ett laboratorium och att det sedan läckt därifrån. 

Detta fenomen är obehagligt, men inte så ovanligt som man tror – Economist skriver i senaste upplagan om andra sjukdomar som flytt från sina skapare, bland annat en andra släng av SARS under 2004. 

“Men vad har det här med börsen att göra?” 

Det är såklart inte positivt när vi redan förkastat ett hav av urusla nyheter och låtit en björnmarknads-återhämtning rida en bra bit uppåt. Det ger så kallad fallhöjd. Nu tycks Stockholmsbörsen öppna -3,7% ned, mycket tack vare vårt behov av lediga eftermiddagar medan resten av världens börser trycker på nedåt. Då blir effekten att vi måste hacka nedåt hårt för att ta igen. Liknande scenarion ligger dock i korten för hela Europa, så vi tycks inleda veckan dystert på flera håll. 

I förra veckan såg vi även hur många shippingbolag åkte på hårda smällar nedåt, efter att ha sett sina fartyg fyllas till bredden med olja som ska lagras, verkar spådda intäkter ha prisats in och spekulanterna drev vidare. Men leker vi med konceptet som presenterades i en tidigare uppdatering, och antagande  som fortsätter lyftas av t.ex. Macro Voices – att spekulanter driver fortsatt produktion utan någon som helst avsikt att ta emot beställning av fysisk olja – och att Cushing, Oklahoma är fullt – finns möjlighet till ytterligare ryck uppåt för många shippingbolag exponerade mot förvaring av råolja som köpts av förmögna spekulanter som köpt råvaran billigt för att äga den en tid, för att sedan sälja den dyrare till hösten. 

Och även om världen nu ska lätta på en del restriktioner vad gäller lock-downs, finns betydligt lägre efterfrågan än normalt eller vad som krävs för att upprätthålla någon sorts rimlighet i oljepriset. På det har Saudi pumpat hejdlöst. 

Vi ser även många kloka tyckare som hävdar att världen står inför diverse paradigmskiften, såsom en helt förändrad arbetssituation, en switch med stafettpinnen till öst och ett resande som nu ska upphöra. Det bådar gott för bolag som SAS, när konkurrenter faller bort och Boeing varken kan leverera plan eller gottgörande medel för alla plan som inte fick flyga under 2019. Och en hel bransch som prisas ned tack vare tyckare. För resandet kommer nog inte upphöra, vad folk än säger är människan fortfarande girig, nyfiken och i sin helhet rimligt indifferent till miljön. Såvida inte Coraviruset genom att antasta lungor, även lyckas rena själar. 

Ännu en skakig vecka ser ut att ta form under vad som redan börjar benämnas som ett förlorat år. Vi lägger vår tillit till betonggolvsbyggarna a.k.a. centralbankerna. All hail King Ingves. Nu kör vi gubbar, alle man till pressarna.