Nyheter – Inget Valborgsfirande i tider av osäkerhet och isolering

En dag som normalt kantas av besinningslös alkoholkonsumtion, handlar nu istället om att psykiskt överleva isolering.
2020-04-30

En dag som normalt kantas av besinningslös alkoholkonsumtion, handlar nu istället om att psykiskt överleva isolering. Vi har det nog inte särskilt tufft – med en uppenbar distans till de som dör omkring oss och alla som insjuknat – vandrar vi håglöst på gatorna och står 1,5m isär på tunnelbanan. Sverige spås komma ur denna kris mindre ekonomiskt påverkade än andra länder, detta trots att vi spås komma ur denna kris redigt stukade. 

Mr. Diktator i Kina hade utlovat att landet skulle dubbla sin BNP under 10-talet. Men på grund av dennes strikta övervakningssystem och tysthetskultur, som lade lock på en fladdermussjukan som kunde sprida sig hejdlöst, tycks nu dessa planer brinna inne. Dock endast med några ynka procent. Vilket i sig innebär att Kinas ekonomi vuxit avsevärt sedan världen tampades med SARS 2003 eller ekonomiska krisen 2008. Nu är deras spådda årliga BNP-fall något som kommer sätta sina djupa spår i vår framtid. 

Och Kina är såklart bara början. Frankrikes BNP sjönk med 5,8% under första kvartalet, i jämförelse mot förväntningarna som låg omkring 4%. Alltså första kvartalet. Deras strikta inlåsning av en hel befolkning skedde senare.

Exemplen kan radas upp många och långa. Arbetslöshet världen över, konkurser, pengar som trycks och räntor som sänks. Sen vår viktigaste råvara som studsar omkring bland bottennivåer, utan att någon tycks bry sig. Inte så att ingen bryr sig, folk skriker och skriver, men mer att ingen verkligt bryr sig. Lite som Svenskarna när vi insåg att det bara var gamla och sjuka som faktiskt dog. Vi liksom låtsas bry oss, men prioriterar öl på stan. 

“En dag ska man dö – alla andra dagar ska man leva” – PO Enquist

I senaste avsnittet av Macro Voices med Erik Townsend och gästen Jim Bianco, pratar de om en spådd oljekollaps. Alltså inte den som just varit – utan en som kan komma i närtid. “A new black-swan like event”. 

“Vafan! Vi har ju precis haft en kris?”

“Ja, men miljöpartiet gick ut och sa att olja är djävulens påfund.” 

“Så nu vill ingen köpa?”

“Ingen vill köpa.”

“Men Saudi pumpar?”

“Saudi pumpar.”

“Och Putin?”

“Pumpin.”

“Och Trumpen?”

“Pumpen.”

Det var alltså inte så de sa, även om det hade varit kul. Istället pratade de om alla okunniga traders på plattformar som Robin Hood och liknande, som under senaste veckan, i skuggan av djupa fall i oljepriset, köpt på sig absurda mängder av den största ETF:en USO. Samtidigt ska USO göra en reverse split (gjordes i veckan) så att deras pris ser mer ut som oljepriset. Alltså en effekt där fonden ena dagen handlas i 2,5$ för att smälla upp till ca 18$. Dessa två i panelen menade då att många skulle tolka detta som att priset gått upp och bli än mer köpsugna. En djup förolämpning mot alla kunniga investerare som härjar fritt i tradingverktygets forum och spår ett oljepris omkring 50$ innan årets slut. 

Det hela kan ju låta absurt, instämmer. Men det var inte där skon verkligt klämde. För problematiken är att tack vare stor spekulativ handel i denna ETF – som har fysiska kontrakt för att backa upp sitt pris – finns en efterfrågan kvar på dessa fysiska kontrakt. Det innebär att olja som egentligen borde stanna i marken pumpas upp. Detta för att effekten av att stänga ned källor som redan är i produktion, är helt förödande för företagen. Så trots att ingen fysisk efterfrågan existerar, utan enbart spekulation, och inga faktiska mottagare finns, vet oljebolagen att det är mottagarens plikt och uppgift att lösa lagring av oljan. 

Man sitter alltså i en situation där vi kan se samma effekt kommande månader som i April/Maj med oljekontrakten. Detta inte enligt mig – utan två sylvassa analytiker. Och om det verkar som att undertecknad mest rabblar och inte förstår, så är det för att jag helt enkelt inte fullt förstår. Men det lät obehagligt så jag ville få med det i denna text om hur allt kan komma att kollapsa nu igen. Lyssna på podcasten. 

Så i jakt på sammanfattande slutsats kan vi kommentera att flera smarta analytiker och investerare nu är inne långt i marknaden. Men vi kan också kommentera att om börsen har som uppgift att lura så många som möjligt, och än hellre sätta så många småsparare som möjligt i kläm, så vore det typiskt av den att rusa liiiite till, sen hugga nedåt. För nu är det inte många kvar som kan hålla sig borta med full inköpsstyrka. Börsen är ju urstark, man bara måste in. 

mer om ämnet