Blandat i Asien under veckans inledande handel – krisande Evergrande stiger

Efter att i mitten av förra veckan handlats ned ordentligt, lyckades flera tyngre aktieindex återhämta sig avsevärt - vi såg en utbredd skräck för en stundande kollaps i kinesiska fastighetsjätten Evergrande, som skickade svallvågor såväl till USA som Europa. 
2021-09-27

Efter att i mitten av förra veckan handlats ned ordentligt, lyckades flera tyngre aktieindex återhämta sig avsevärt. Vi såg en utbredd skräck för en stundande kollaps i kinesiska fastighetsjätten Evergrande, som skickade svallvågor såväl till USA som Europa.

Under natten har asiatiska börser handlats blandat, med Evergrande som lyckats hämta tillbaka lite mark efter senaste tidens tunga fall, och handlas upp omkring 6 %.

Även farhågor för en högre inflation, samt högre ränta, rullade vidare och skapade ny oro på marknaderna. Högre inflation späds bland annat på av högre råvarupriser, som gör uppvärmning för hushåll dyrare, samt höjer kostnaderna för energiförbrukning till fabriker.

Bland annat har vi sett tydligt stigande olje- och gaspriser sedan botten av coronakrisen. Brent Crude har konsoliderat omkring $70 efter sommarens topp omkring $75, men i skrivande stund fortsätter oljepriset med en kraftfull breakout och handlas omkring $79.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

England upplevde under helgen en rusning till bensinmackar, där farhågor kring bristande utbud skapade stor panik på marknaden, vilket till slut fick många bensinmackar att gapa tomma på bensin. Detta är bland annat ett resultat på bristande möjlighet att transportera bensin i landet efter att man begränsade möjligheter för utländska lastbilschaufförer att passera gränserna. I ett försök att dämpa utbudsbristen öppnar man nu för 5000 lastbilschaufförer som ska förbättra flödet av drivmedlet till landets olika bensinmackar.

I Tyskland råder fortsatt dödläge efter att SDP utropats som största parti, men inte tillräckligt för att kunna gripa tag om makten. Istället spås nu någon form av 3-vägs koalition, detta efter att Merkels CDU lyckats prestera bättre än väntat – dock sämst sedan andra världskriget.