Under gårdagen handlades europeiska och amerikanska marknader lugnare och strax uppåt, dock långt ifrån att ta igen tisdagens tyngre fall. I Asien har marknaderna handlats blandat under natten, med Hong Kong som backar, Japan som handlas omkring nollan och fastlandskina som handlas strax ovanför nollstrecket. Inför europeisk öppning ser marknaderna ut att handlas svagt uppåt.
Under senaste månaderna har Kina gått hårt åt mot flertalet privata sektorer med bland annat tech och nu senast den högt belånade fastighetssektorn. Detta har medfört en stökig börs både inhemskt i Kina men nu senast i förra veckan, även på andra håll i världen då rädslan för att Evergrande skulle kollapsa spred svallvågor till andra marknader.
Osäkerheterna har givetvis medfört ett begränsat kapitalinflöde till Kina från tyngre institutioner, något som nu eskaleras med större uttag från landet. Detta kan såklart långsiktigt skada Kina, vars ekonomiska tillväxt t.ex. bestått till stor del av tillväxten i fastighetssektorn. Hur långt staten är beredd att gå i arbetet med att begränsa privata verksamheter återstår att se, men för tillfället tycks fler och fler investerare rygga för investeringar i Kina.
Under veckan har vi sett brist på bensin i Brittiska bensinmackar, detta trots att reservlager är fulla. Man hänvisar nu problematiken till bristfälliga möjligheter till att transportera bränslet från tankarna till bensinmackarna, något som härleds till för få lastbilschaufförer och skylls på brexit. Men inhemskt hävdar man också att begränsningar möjligheter till framkomlighet härstammas till effekterna av covid.
I USA har Jay Powell stött på problem inför vad som bara för några veckor sedan såg ut att vara hans givna andra mandatperiod. Men i veckan har Elizabeth Warren varit ute och talat ned honom och menat att han absolut inte ska tillåtas fortsätta som centralbankschef. Detta efter att två regionala FED-chefer har avgått efter att deras egna trading uppdagats i samband med deras yrken och möjligheter att påverka marknadens riktning.