Börsen idag – Tilltagande återhämtning under Bidens första 100 dagar med stimulanser, vaccin och mer stimulanser

Handeln pekar svagt nedåt under natten och den tidiga morgonen i Asien.
2021-04-30

Handeln pekar svagt nedåt under natten och den tidiga morgonen i Asien. I Tokyo och Shanghai handlas marknaderna ned strax under nollan, medan Hong Kong är ned 1,5%. Detta efter starka stängningar i USA från gårdagens handel. Det dämpade humöret var ett resultat av Kinesiska regleringar mot teknikbolag.

Joe Bidens första 100 dagar som president utvärderas och flertalet bedömare menar att Demokraten har påbörjat sin kandidatur radikalt. Det är en stor förändring mot Donald Trump vad gäller tonläge och stab, utöver det försöker framförallt Biden få igenom massive stimulanspaket och därefter skattehöjningar. Han har också återgått till ett långt mer medvetet tonläge vad gäller åtgärdsbehov för att rädda miljön.

Vaccineringen har gått framåt med kraft och redan innan 100-dagars målet hade man vaccinerat fler än de 100 miljoner människor som var målsättningen och justerade istället upp målsättningen till 200 miljoner människor.

Moderna meddelar också att man nu skruvar upp målsättningen för antalet producerade vaccin till 3 miljarder för nästa år. Detta för att täcka upp behovet av att vaccinera för nya varianter av viruset.

Amazon levererar rapport för det första kvartalet och visar styrka inom alla affärsområden förutom fysiska butiker. Annars stiger såväl omsättning som vinst, antal konsumenter och användare av streamingtjänsten Amazon Prime. Vad gäller fysiska butiker lär det rimligen spåras till kvarlevor av restriktionerna som bestod under det första kvartalet.

När USA och världen i sin helhet öppnas upp igen för att återgå till sitt hektiska jag, kommer Amazons nya butikskoncept med automatisk betalning av varor man lägger i sin varukorg, mest troligt vara väldigt populärt igen.