Avtagande styrka under gårdagens handel – bevakade råvarubolag höll emot och fortsatte uppåt

Under den initiala fasen av gårdagens handel i USA såg marknaderna ut att ta tillbaka en del av de förluster som gjordes under måndagen, men när handeln närmade sig stängning sjönk humöret tillbaka igen.
2021-09-22

Under den initiala fasen av gårdagens handel i USA såg marknaderna ut att ta tillbaka en del av de förluster som gjordes under måndagen, men när handeln närmade sig stängning sjönk humöret tillbaka igen. Både Nasdaq och S&P handlades upp mellan 1,5%-2% under dagen, men stängde nära nollan.

Vi såg dock rejäl styrka i vissa bevakade bolag, där bland annat råvarubolagen fortsätter trampa uppåt. Vi poängterade relativ styrka redan under måndagen i Baytex Energy, som under tisdagen handlades upp omkring 3%. Pine Cliff Energy, verksamt inom uppåttrendande naturgas, hittade tillbaka till föregående veckas högsta-nivå och steg nästan 8% under tisdagen. Bevakade Centrus Energy, verksamt inom kärnbränsle, steg nästan 7% på, men har fortsatt en bit kvar till föregående veckas toppnivåer.

Råvarupriserna styrs i mångt av en tilltagande återhämtning, som inte i sig är särskilt beroende av ett kinesiskt kollapsande fastighetsbolag, samt av en kraftigt ökad penningmängd i anslutning till stimulanser för att dämpa covidkrisen. Vi har sett en stark återhämtning för bland annat olja och tyngre uppgångar i naturgas samt uran.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

En ytterligare faktor som lägger locket på för världens börser, som också antagligen är en bidragande faktor till att VIX bröt sin nedåtpekande trendlinje, är just farhågorna kring inflationen och högre räntor. Detta syns också tydligt i de stigande råvarupriserna, som i sig blir ett tecken på att inflationen är just tilltagande, när det hela tiden blir dyrare med energiförsörjning såväl för hushåll som företag.

Fortsatta oroligheter för fastighetsbolaget Evergrande, samt global ökad risk för högre räntor, riskerar därför hålla marknadssentimentet skakigt och börsklimatet svårhanterligt. Inför dagens handel ser europeiska börser ut att öppna försiktigt blandat. I Kina och Hong Kong håller marknaderna helgstängt och i Japan faller börserna omkring 0,5%.