Börsen idag – spänt på marknaden inför Jackson Hole

Under natten har Asien handlas blandat, detta efter att USA högg tillbaka något igår inför centralbank mötet i Jackson Hole som tar plats idag.
2021-08-27

Under natten har Asien handlas blandat, detta efter att USA högg tillbaka något igår inför centralbank mötet i Jackson Hole som tar plats idag. Med världen efter covid på agendan, ska tungviktarna diskutera huruvida räntor bör sänkas i närtid, något som investerare väntar på med på.

Åtminstone 13st amerikanska soldater har mist livet i Kabul efter den bombattack som Isis nu axlat ansvaret för. Utöver det har totalt sett över 100st människor omkommit efter attacken, detta efter att en gärningsman efter bombattacken också öppnat eld med automatvapen mot obeväpnade civila.

Under gårdagen höll Joe Biden ett tal där han påpekade att de skulle “hunt them down and make them pay”, efter det som var den blodigaste dagen i amerikansk militär historia på över ett decennium. Bidens populäritet har sjunkit som en sten efter den påbörjade tillbakadragningen av amerikanska trupper från Afghanistan, som sedan dess rasat samman på bara några dagar och fallit under talibansk regim.

Även om t.o.m Talibanerna själva fördömer dådet av Isis, och hävdar att det skedde på mark där amerikanska trupper ansvarar för säkerheten, ses mest troligt dådet som en produkt av senaste tidens stökigheter.

Senaste veckan har vi sett en kraftfull återhämtning av sargade sektorer, som fick sig ett glädjeskutt efter att Kina meddelat obefintlig smittspridning. Det tyder på styrka för framförallt efterfrågan på energi när oljepriserna så snabbt återhämtar sig. Bara denna vecka handlas Brent Crude upp över 10%, med bland annat Enquest som bolag att ha hakat på trenden åtminstone delvis.

Även kinesiska tekniksektorn tog sig ett skutt uppåt efter att ha övergetts av tyngre investerare efter införda regleringar. Man börjar nu ana en vändning attitydmässigt från kinesiska staten, vilket så småningom kan generera bra inköpslägen i bolag som tagit mer stryk än de förtjänar.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Under veckan gästade vi Jonas Olavi, som bland annat driver den mycket populära podcasten Börssnack. Vi fick chansen att prata om bland annat kinesiska aktier, vilket även diskuterades flitigt i dagens avsnitt, som är väl värt att lyssna på för den som inte gjort det.

Är man även intresserad av kring hur Jonas egen tradingstrategi tagit form under hans karriär, hur han hanterar med- och motgångar samt vilka insikter han tagit med sig från covidkrisen, rekommenderar vi den artikeln som blev resultatet av en mycket trevlig intervju.