Amerikanska Q3-siffror i fokus inför torsdagens handel

Under torsdagen publiceras amerikanska BNP-siffror för Q3, vilka förväntas komma in lägre än för Q2:s höga notering, men ändå tillräckligt högt för att driva på Jerome Powell och övriga beslutsfattare mot påbörjad minskning av befintliga stödköp.
2021-10-28

En amerikansk aktivistfond har nu börjat propagera för att man ska bryta upp olje- och gasbolaget Shell, med förhoppningen om att investeringar i koldioxidintensiva energikällor ska begränsas samtidigt som bolaget istället fokuserar på klimatvänlig energi.

Senaste tidens stigande oljepriser, som en produkt av begränsat utbud med stegrande efterfrågan, riskerar fortsätta uppåt med ett ökat antal förslag på fortsatt begränsad produktion.

Ett motargument till begränsad produktion är dock att den bästa strategin kan vara att generera så mycket cash-flow som det bara går från befintlig produktion, för att sedan använda detta till att investera i grönare energikällor.

Högre energipriser har agerat pådrivande faktor i de stigande konsumentpriserna generellt, vilka i sig fått centralbanker att överväga högre räntor och minskade stödköp. Detta har bitvis satt skräck i marknaden och kantat höstens retorik.

Då marknaderna under en längre tid uppskattat låga räntor och mycket pengar in i systemet, finns såklart en överhängande skräck att sötebrödsdagarna snart ska upphöra.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Under torsdagen publiceras amerikanska BNP-siffror för Q3, vilka förväntas komma in lägre än Q2:s höga notering, men ändå tillräckligt högt för att driva på Jerome Powell och övriga beslutsfattare mot påbörjad minskning av befintliga stödköp. Alltså ett läge där överlag positiva nyheter kan tas emot negativt av marknaden.

Gårdagen kantades av viss svaghet på marknaderna när bland annat relativt svaga First North föll tillbaka tillsammans med såväl europeiska som amerikanska index. I USA såg vi mindre uppgångar centrerat i tekniksektorn med bland annat relativ styrka från Amazon, detta efter att 10-års räntan föll tillbaka något. I spåren av detta handlas även Asien svagare under den tidiga torsdagsmorgonen.