Börsen idag – lyft för flygbolag efter förhoppningar om atlantflygningar

Asien handlas ned under natten och den tidiga morgonen, om än knappt.
2021-04-27

Asien handlas ned under natten och den tidiga morgonen, om än knappt. Europeisk handel ser ut att inledas omkring nollan efter stark handel igår.

Igår såg vi ett lyft för flygbolag med ett steg närmare till att atlantflygningar kan öppna när USA vaccinerat så pass stor del av befolkningen. Även Hong Kong och Singapore talar nu om att öppna en flygbro utan karantänkrav mellan städerna, detta eftersom länderna har så pass låg smitta och hårda krav i övrigt på karantän vid inresande, att nästan ingen smittspridning sker.

Under inledningen av amerikanska rapportsäsongen har vi sett tendenser av ökad tro på inflation. Flertalet bolag beskriver hur priserna ökat i leveranskedjan och hur de nu måste höja priset mot slutkunden för att behålla marginaler.

Vi har ihärdigt tjatat om inflationen, bland annat genom att tidigare beskrivit hur 2020, i främst USA, påminde mycket om mellankrigstidens tyskland vad gäller tryckta pengar och begränsad produktion. Nedstängningar och social distansering snedvred leveranskedjor och total produktion, därefter pumpas pengar in i systemet i form av låga räntor och rena helikopterpengar.

Mer pengar men färre produkter att köpa bäddar för inflation – något som centralbankschefen Jay Powell tycks ha förkastat i sina senaste räntemöten. Huruvida detta fortgår under veckans räntemöte återstår att se. I Japan har centralbanken beslutat att låta depositräntan ligga oförändrad på -0,1%, samtidigt höjer man tillväxtprognosen för både i år och 2022.

Maersk meddelar inför kommande rapport en omvänd vinstvarning, där bolaget ser kraftigt stigande fraktpriser som genererar oförväntat hög vinst. Den starka återhämtningen i ekonomin och containerbristen har bidragit till att fraktpriserna ökat kraftfullt.