Vaccinet som ska rädda grisar och människor

Under måndagskvällen offentliggör man att Intervacc beviljas patent i USA för vaccin mot infektioner orsakade av Streptococcus suis.
2021-11-09

Intervacc är tecknade på First North och är verksamma inom bioteknik. Bolaget utvecklar vaccin inom djurhälsovård. Särskild inriktning återfinns mot behandling utav infektioner orsakat av streptokocker och stafylokocker. Verksamheten drivs utifrån flertalet dotterbolag med vardera affärsinriktning. Försäljningen sker idag främst inom Norden och Baltikum.

Det amerikanska patentverket har beviljat Intervaccs patentansökan i USA för ett vaccin mot Streptococcus suis infektioner. Vaccinets patentskydd väntas träda i kraft till år 2037.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Bakterien Streptococcus suis, benämnd S. suis, kan orsaka blodförgiftning, artrit och hjärnhinneinflammation hos grisar. S. suis infektion är en av de vanligaste bakteriella orsakerna till fatal infektion hos nyligen avvanda grisar och anses globalt som ett stort hälsoproblem inom grisnäringen. Det uppskattade antalet grisar globalt är ca 1 miljard. S. suis är en zoonotisk infektion vilket innebär att den också drabbar människor.

Kommentar från VD

“Det beviljade patentet är ett mycket viktigt steg i att ta fram ett vaccin mot Streptococcus suis infektioner som är ett allvarligt problem i grisnäringen. S. suis infektioner behandlas med antibiotika och ett fungerade vaccin är viktigt i kampen mot utvecklandet av antibiotikaresistenta bakterier. Intervaccs teknikplattform ger vaccin med DIVA kapacitet, dvs möjligheten att särskilja ett vaccinerat djur från ett djur som drabbats av infektion. Det är extra viktigt när vi har att göra med en endemisk zoonotisk bakterie som även kan drabba människor och där vaccinet används för matproducerade djur. Vaccinet bygger på samma teknik med fusioner av rekombinanta proteiner som vi använt i vårt vaccin mot hästsjukdomen kvarka som nyligen godkänts av EMA och vi ser stora möjligheter att ta fram fler vaccin baserat på samma teknik”, kommenterar VD, Andreas Andersson i ett pressmeddelande under måndagskvällen.

Kommentar från forskningschef

“Teknologin bakom detta patent har utvecklats i samarbete med världsledande forskare vid Karolinska Institutet och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU under många år. Vi är mycket glada över att med hjälp av denna banbrytande forskning nu erhålla ett patent som kan leda till ett vaccin för grisar mot denna utbredda och ofta dödliga infektionssjukdom”, kommenterar forskningschef, Dr. Andrew Waller i ett pressmeddelande under dagen.