Street Smarts av Jim Rogers

Street Smarts av Jim Rodgers Jim Rogers är en av världens mest kända och framgångsrika investerare.
2020-07-09

street smarts jim rodgers ecoptimist

Street Smarts av Jim Rodgers

Jim Rogers är en av världens mest kända och framgångsrika investerare. Som ung studerade han på Yale och sedan i Oxford, därefter ombads han tjänstgöra i två år och begav sig sedan till Wall Street. Få människor har levt ett mer enastående liv än Jim Rogers, och i boken Street Smarts berättar han om hur det mesta tycks ha kommit till honom som av en slump, men samtidigt tack vare hög ambition och hårt arbete.

Quantum Fund

Att gå in för mycket kring hans uppväxt och liv vore att ge bor för mycket av bokens värde. Istället kan vi kort nämna att Jim Rogers var med och drev Quantum Fund med George Soros. Tillsammans var de ett beryktat radarpar som inte fruktade några eller något när det kom till att med kraft investera där ingen annan vågade eller ville. Totalt gjorde fonden flera tusen procent avkastning och Jim Rogers kunde med enkelhet uppnå sitt mål om att pensionera sig vid 37 års ålder.

Adventure Capitalist

Efter att ha avslutat sin karriär på Wall Street stod han redo för nästa mål och utmaning i livet. Rogers som uppenbart alltid haft en dragning till resandet, gav sig iväg på en motorcykeltur med tanken om att resa världen runt. Detta gjorde han flertalet gånger i sitt liv, och skriver mycket om det i Adventure Capitalist, men även en hel del i Street Smarts.

Öster om Eden

Han bestämmer sig senare i livet, efter att ha spenderat flera år i ett eget town house längs Hudson i New York, för att bege sig österut. Först till Shanghai och senare till Singapore. Han kan inte sitta stilla, Jim Rogers, och har ett öga och en känsla för åt vilket håll världen är på väg.

Greenspan & Bernanke Tryckeri AB

Genom sina studier, många möten med människor och sitt envisa sinne för att utforska det som andra räds, har Jim Roger skaffat sig många slående insikter på sin väg. Bland annat kan han låta väldigt hård i sin bedömning av västvärlden, vårt monetära system, våra politiker, vår utbildning och våra ledare generellt. Det är en fröjd att läsa harangerna om Greenspan och Bernanke, och Rogers är verkligen skoningslös i sin kritik.

Rogers som uppenbart är historiskt bevandrad, ger ingen nåd när han hugger Bernanke vid fotknölarna för alla pengar som tryckts.

Läs och inspireras

Boken som sådan är inte i klass med de andra vad gäller utbildning, eller för att själv förbättra sin trading. Däremot är den berikande, i allra högsta grad, då Rogers delger mycket historisk kunskap och berättar mer ingående om en väldigt spännande tid. Det märks tydligt att han har förmågan att jämföra moderna västvärlden och främst USA med förfallet av Romarriket och Det Brittiska Imperiet. Det i sig ger en ytterligare tyngd och dimension till en utöver det väldigt bra och läsvärd bok om ett intressant och inspirerande liv.

Råvaror

Rogers är väldigt mån om att beskriva råvaror som framtidens investering. I princip valfri råvara ska enligt Rogers ta väldigt mycket mark. Dels pekade han på förra boomen av råvaror, men är tydlig med att det kommer fler och fler. Mycket av det tack vare att det trycks så mycket dollar. Något som knappast ändrats med Coronapandemin. Här är alltså Olja, Guld, Silver, Koppar, Naturgas med flera högintressanta enligt Rogers – dock skrivet för flera år sedan men det tycks än idag högaktuellt.

Länk till Street Smarts på Adlibris

mer om ämnet