Reminiscences of a Stock Operator av Edwin Lefevre

Den bok som väckt mest inspiration för framtida Market Wizards och framgångsrika traders.
2020-07-07

Jesse Livemore reminiscences of a stock operator

Reminiscences of a Stock Operator av Edwin Levefre

Länk till Reminiscences of a Stock Operator på Adlibris

Reminiscences of a Stock Operator handlar om Jesse Livemores liv, och är mest troligt skriven till stor del av honom själv under pseudonymet Edwin Lefevre. Till skillnad från How To Trade In Stocks, som vi skrev om igår, handlar Reminiscences of a Stock Operator mer om Livemores livshistoria. Här går berättaren mer in på djupet av hur upp- och nedgångarna artade sig för den kända och omtalade spekulanten. 

Jesse Livemore började som väldigt ung med att besöka så kallade Bucket Shops, där han tidigt gav sig in i spekulation. Han kom hem med 1000 dollar till sin mamma, vilket på den tiden var en högst ansenlig summa, och blev mött av misstro. Hon sa att det var bra, men att han skulle spara pengarna till något riktigt. Men den unge Livemore brydde sig inte mycket om det, utan etablerade snabbt ett handelsmönster som hjälpte honom åstadkomma hutlösa vinster. 

Vartefter blev det för mycket för dessa Bucket Shops, som förlorade var gång Livemore tjänade, så att de till slut portade honom. Som väldigt ung hade han gjort en mindre förmögenhet, men fann plötsligt sin inkomstkälla strypt. 

Mot The Old Wall

Då fanns det inte mycket annat att göra än att bege sig till Wall Street, New York City, Centre of The Universe – och delta som en riktig trader. Här var det ett annat tempo och den järve Livemore mötte snabbt motgångar, så pass att han till slut fick ta sitt pick och pack för att åter leta värde på Bucket Shops. 

Högmod och fall

Livemore går i boken igenom flera epoker av sitt liv, och berättar hängivet kring de uppgångar och nedgångar han råkade ut för. Vad som sticker ut är hur noggrann han är med att beskriva de olika sinnesstämningar man kan befinna sig i som trader. Bland annat går han in på hopplösheten i att försöka jaga tillbaka förluster, eller spekulera när man är satt i skuld. 

Harmoni recept för framgångsrik trading

Mental press är en stor faktor var gång det går dåligt för Livemore, som flertalet gånger under sin fruktsamma karriär blankade helt. Några gånger tack vare usla tips, några gånger tack vare högmod och ibland bara av ren iver. Men varje gång han var i harmoni med sig själv, hade han en sanslös edge mot marknaden. 

Och när han tjänade bra, levde han bra. Livemore gifte sig fashionabelt och köpte båtar, semstrade på rivieran och levde ett typiskt Gatsbyianskt liv. Det ger en guldkant till berättelsen som belyser en svunnen tid. Det ger också ett enormt värde att se hur samma filosofi lever kvar än idag hos världens bästa traders. Sinnesharmoni och välmående är nyckeln till att kunna skåda marknaden ordentligt. 

My sitting tight

“It was never my thinking that made me rich, it was always my sitting, my sitting tight.” – Jesse Livemore

Här syftar Livemore på konceptet av att behålla sina vinnande aktier och göra sig av med förlorarna. Han pratar också mycket om att låta marknadspriserna komma till honom och inte jaga dem eller förhasta sig med köpen. Dessa värden består, precis som den mänskliga psykologin har gjort. 

Rekommenderad läsning

En bra bok som återger ett högst spännande och åtråvärt liv. Jesse Livemore är gudfar till allt som heter spekulation och trading. Flertalet av dagens teorier och strategier grundar sig i hans förmåga att skåda mönster på marknaden. Läs och njut!

Länk till Reminiscences of a Stock Operator på Adlibris

 

mer om ämnet