PEAK av Anders Ericsson

PEAK tar upp flertalet exempel på hur sådana egenskaper som tidigare ansågs vara genetiskt ärvda eller mirakulöst anskaffade, i själva verket är intränade.
2020-07-31

PEAK anders ericsson ecoptimistPEAK tar upp flertalet exempel på hur sådana egenskaper som tidigare ansågs vara genetiskt ärvda eller mirakulöst anskaffade, i själva verket är intränade. Detta i syfte att förmedla sanningen om inlärning till läsaren. Bokens poäng är just att en viss typ av träning som kallas Handledd Övning kan generera nästan vilken kunskapsnivå som helst. 

Länk till boken på Adlibris.

Kan man börja lära sig sent?

Bland annat lyfter Ericsson fram exempel kring aspirerande golfspelare som börjat vid 30-års ålder utan att tittat på en golfklubba innan, för att genom metoden handledd övning inom två år ta sig till under hcp-2. 

Att skapa ett geni

Utöver det går Ericsson igenom en familj vars föräldrar bestämt sig för att dementera myten om genialitet, och producera tre stycken flickor som alla tar sig extremt högt upp på världsrankingen för schack. Allt detta genom att man tidigt introducerade spelet och vartefter såg till att uppmuntra så pass att flickorna självmant fattade tycke för att bli bättre på schack. 

Utdragna förklaringar

Men längre än så kommer inte Ericsson, tyvärr. Trots mycket positiv kritik från bland annat Micael Covel, är boken i sin helhet en besvikelse. Den är tradig och långrandig, med alltför många exempel som säger exakt samma sak; man kan bli bättre om man övar på rätt sätt. 

Studera är nyckeln

Studera, studera och studera lite mer är kontentan. Och gör det med hjälp av någon som är avsevärt mycket bättre än vad du är. Repetera mentalt och ha disciplin. Studera och öva. 

Nyttig inspiration att hämta

Anledningen till att vi ändå väljer att ha med boken Peak i denna recensionsserie är dels för att vi nu läst den, och för att konceptet förbättring är helt avgörande för den som vill tjäna pengar på sin trading. För även om boken som sådan är något segdragen, är konceptet helt in takt. 

Studera mästarna

Den som övar på rätt sätt kommer att finna sin edge. Här handlar det om att studera mästarna, och där finns gott att ta ifrån i läslistan. Utöver det är det noggrann graf- & fundamental analys av historien. Alltså se när, hur och varför aktier bröt ut från sina mönster. 

Vilka var vinnarna och varför vann de? Vilka fundamentala aspekter spelade in? Hur såg kursrörelserna ut inför breakout? Fanns det mönster som tydde på att aktiekursen skulle bryta ned? 

Mark Minervini, Jesse Livemore och Michael Covel

Minervini och Livemore skulle hävda att den typen av frågeställningar är a och o, Covel skulle kanske säga emot men såväl Minervini som Livemore är och var bäst i sina områden. 

Så ta det som går att tas från PEAK; metoden för inlärning. Är du intresserad av annektdoter om schackspelare och Londonianska taxichaufförers förmåga att minnas gatunamn kan du läsa resten också. Annars räcker metodiken och därefter kommer egen övning. Där börjar utmaningen. 

Länk till boken på Adlibris.

 

mer om ämnet