Helgläsning: Nästa stora squeeze – Sektorn med störst potential enligt hedgefondförvaltaren

Harris Kupperman gästar Ecoptimist och ger värdefull information om marknaden för uran.
2021-09-18

Förra sommaren snubblade jag över ett intressant fenomen. En tillgång som låg och lurade i mörkret, Grayscale Bitcoin Trust (GBTC – USA), som sakta åt upp den tillgängliga floaten i Bitcoin. Detta på grund av att varenda krona som sätts in i trusten konverteras till Bitcoin men det fanns ingen möjlighet för trusten att sälja de Bitcoins som ackumulerats. Som ett resultat av detta blev GBTC en förvaringsplats av Bitcoin. Till en början köpte trusten ett antal hundra Bitcoins per dag, därefter tusen och kort därpå flera tusen. När tradingvolymen ökade så ökade inflödet vilket ledde till ökad ackumulering av Bitcoin, vilket i slutändan drev upp priset på Bitcoin. Nya investerare attraherades av GBTC när Bitcoin börjat stiga i pris, vilket accelererade inflödet och fick kugghjulet att snurra ännu snabbare. Det var så uppenbart att detta skulle leda till att priset skulle stiga att jag kallade det för “My Favorite Ponzi Scheme…”. Över tid hade jag rätt och inflödet drev upp priset på Bitcoin och slutligen GBTC dramatiskt högre. Tidigare i år, klev jag ur positionen innan priset på Bitcoin började dala och tog hem en multi-bagger. I samband med detta flyttade jag över positionerna till ett nytt pengaträd – deprimerade energitillgångar.

Varför tar jag upp detta? Jo, jag har mina ögon på ett liknande fenomen som kan skapa en ännu mer dramatisk effekt om takten av inflödet ökar. Den underliggande tillgången är uran – en mycket mindre och framförallt illikvid marknad. Jag har haft uran under bevakning ända sedan jag skrev om det 2019 men sålde av mina tillgångar under första kvartalet 2020 när corona-kraschen slog till, eftersom nya och bättre möjligheter presenterade sig. Min tes ser ut att träffa rätt men spelade inte ut sig då på grund av att utbudsbristen inte var tillräcklig för att utmana uranet som redan är uppgrävt och ligger i förvar, vilket begränsade prisutvecklingen.

Under året som gått har utbudet fortsatt att sjunka och man fortsätter att konsumera det uran som ligger i förvar. Istället för att kalkylera det exakta underskottet på pricken, som en del överambitiösa personer brukar göra, kan vi dra några breda penseldrag. Totalt produceras cirka 125 miljoner pounds från primär uranbrytning, 25 miljoner pound från sekundära källor och konsumtionen ligger vid 180 miljoner pounds, vilket resulterar i ett totalt utbudsunderskott om 30 miljoner pound per år. Efterhand som fler reaktorer aktiveras kommer underskottet att öka för varje år som går. Om du vill käbbla kring min kalkyl, käbbla på. Jag vet att jag inte har rätt på decimalen, men det har ändå ingen annan. Ingen har fullständig koll på de riktiga siffrorna – vilket är det som gör att råvarumarknaden är så fängslande vid första ögonkastet. Det som spelar roll i slutändan är att det finns ett underskott och att det är en stor andel av den totala produktionen. Det tar lång tid att aktivera nya gruvor på nuvarande nivåer och de gruvor som existerar har haft alldeles för lite investeringar – därför bör produktionen fortsätta släpa utan nya investeringar.

Hur mycket utbud av uran finns idag? Ingen vet. Allt vi vet är att utbudet sjunker drastiskt och om vi bortser från de statliga enheterna, används majoriteten av uran för att tillverka färdiga produkter till kärnkraftsreaktorerna. Hur som helst, en ny aktör av investerare har precis klivit in på marknaden och har ställt jämvikten fullständigt ur spel.

My Favorite Ponzi Scheme

Minns ni GBTC som jag introducerade tidigare? Jag minns den ganska väl. Vad skulle du göra om det fanns en likadan tillgång som fungerar exakt likadant fast för uran, men den kommer äta upp utbudet så snabbt att den får GBTC att se ut som en bagatell. Vad händer om den fria floaten organiskt sjunker på grund av utbudsunderskottet? Vad händer om institutionella investerare kliver in i ett liknande instrument men på en mycket mindre marknad? Vem bryr sig? Någon försöker utföra ett experiment och vem bryr sig om följderna? En viktig sak att ha i åtanke är att tillgången använder sig av ATM – At The Market offering. Vilket innebär att tradingvolymen kommer öka mycket snabbare än GBTC gjorde. I grund och botten är det GBTC 2.0, emittera aktier för att köpa produkten. Varje dag, obevekligt. Förutom att det är en mindre tillgång som minskar i utbud varje dag.

Kom ihåg, ingen behöver Bitcoin, någonsin. Alla som äger Bitcoin är en potentiell säljare och på vägen upp säljer alla förr eller senare. Uran är inte som Bitcoin, nästan alla som äger uran idag – äger det för att de har som mål att använda det i sina reaktorer – alla dessa ägare är framtida köpare. I en marknad med ett utbudsunderskott är dessa köpare implicit korta tillgången. En aktör som ackumulerar den fria floaten kommer tvinga fram en squeeze av köparna. Vi alla vet hur en squeeze fungerar – men jag kan aldrig jämföra ett scenario som detta. Aktörerna som behöver uran är ovetandes och de kommer tillslut få panik och betala priset för uran eftersom en reaktor som står utan uran bara är en dyr plastleksak.

Sprott Physical Uranium Trust som går under namnet SPUT (U-U – Canada), är den aktör som har vänt upp och ned på spelreglerna för uranmarknaden. Sedan dess lansering, har den 13 dagar senare ackumulerat 2.7 miljoner pounds av uran. Detta är en daglig rate av 200,000 pounds om dagen eller en tredjedel av den globala produktionen på en årlig basis. Om GBTC är ett recept att följa kommer inflödet att accelerera till trusten när priset på uran går upp. Ännu mer intressant är att det finns ännu fler aktörer som köper fysiskt uran, uran som aktörerna förväntar sig att använda till reaktorer. Squeezen har bara börjat.

Som förväntat, aktörerna som använder uran är ovetandes. Är ni förvånade? Inte jag. Aktörerna är kvasi-statliga byråer som styrs av personer som skulle kunna jobba på din lokala verkstad, med undantaget att de får glädjen av optionsprogram. Faktumet att de har ignorerat den kommande squeezen bör inte vara förvånande, det är ändå inte deras pengar. Det här är ditt bud någon gång i framtiden.

Uran är en liten marknad med ett konsumtionsvärde på 6,3 miljarder dollar årligen (180 miljoner pund vid $35/lb). SPUT har rest cirka 85$ miljoner de senaste 13 dagarna sedan ATM:en gick live. Den sväljer utbud varje dag och har redan problem att köpa vilket man kan se av en ökad kassa, kassa som de är tvingade, enligt lag, att spendera. Något kommer att explodera här och jag förväntar mig att det är priset av uran.

Hur som helst, när jag såg hur snabbt SPUT emitterar aktier, köpte jag en stor position av SPUT. Jag har också valt att köpa ett antal producenter och några juniora gruvor för att få en extra kick. Uran bröt precis upp till 5-års högsta. När tillgångar når nya toppar ökas publiciteten och uppmärksamheten vilket ofta drar in nya köpare och cykeln fortsätter. Jag gillar att köpa vid nya toppar efter en lång konsolidering, speciellt när SPUT är där ute och spelar Pac-Man. Jag drog tillbaka min exponering i somras då jag väntade på något spännande och jag har inte sett något så spännande som uran på väldigt länge. Låt mig bara avslöja en sak – jag gick precis tillbaka till att vara VÄLDIGT exponerad.

Caveat Emptor
/Harris Kuppermann

Harris Kuppermann har varit en framgångsrik investerare i över 20 år, bland annat med lyckade trades under föregående supercykel i fartygsindustrin. Han grundade och driver fonden Praetorian Capital, en hedgefond som investerar i linje med de strategier som han belyser i sina artiklar som finns att läsa på hans blogg. Kuppy har nyligen startat ett utskick av sitt nyhetsbrev – KEDM, Kuppy’s Event Driven Monitor, där läsare kan ta del av specifika “eventdrivna” händelser.