Monday Bloody Monday – fullkomlig slakt på börsen

Av allt att döma har marknaderna de senaste månaderna underskattat effekterna av coronaviruset.
2020-02-24

Av allt att döma har marknaderna de senaste månaderna underskattat effekterna av coronaviruset. Idag faller börsen väldigt tungt, när antalet insjuknade utanför kina nu ökar markant dag för dag. Italien har drabbats hårt med 219 insjuknade invånare och hittills fem döda. Landet har i Kinesiskt manér valt att spärra in invånarna. Guld som säker hamn i tider av oro.

VafanCorona

I skrivande stund är Italiens aktiemarknad ned mest under en dag sedan Brexit. Viruset har skördat offer i de rika och produktiva norra delarna av landet. Lombardy och Veneto, som nu är satta under karantän, är en viktig del av Italiens ekonomi. Nu sprider sig rädslan för att effekterna av att stänga inne städerna kan bli stora. 

Korta index och korta arbetsveckor

I förra veckan rapporterade flera svenska bolag om avsevärda effekter från viruset, när fartyg inte längre kommer lastade med gods till hamnarna stannar produktionen av. Flera företag argumenterade också för införandet av kortare arbetsveckor för att minska effekterna kostnadsmässigt. 

Lundin Gold och Auriant Mining

Oljan faller kraftigt och oljebolagen dras med. Shipping ser också ut att ta hårda smällar, tillsammans med flygbolagen. Guldbolagen klarar sig bra, tillsammans med ett fåtal bolag inriktade mot framtagning och utveckling av vaccin. Lundin Gold och Auriant Mining är uppe kraftigt idag. 

Retail med potential för uppsving

Tanken var att publicera mer djupgående artiklar om retail, som tagit mycket stryk som sektor. Stockmann och H&M har sett djupa fall för att sedan imponera med senare rapporter och ta igen delar av tidigare nedgångar. Men med rådande börsläge och oro för spridning av viruset avvaktar vi något med att se över en sektor hårt exponerad mot konsumtionsvilja. 

MarQet och Macy’s

De bolagen vi annars hade sett över är svenska MQ som ändrat koncept och gör om sina 119 butiker runt om i landet till Arket-kopior under namnet MarQet. De introducerar också nya konceptet, som ska blanda privat stil med kläder för arbetsplatsen, på nätet i hopp om ökad försäljning. Även Amerikanska varuhuskedjan Macy’s ser intressant ut sett till omsättning per aktie och lönsamhet. 

Omsättning per aktie

Båda bolagen handlas till väldigt låga P/S-tal, och behöver alltså bara göra några ynka procents vinst för att värderas till väldigt låga P/E-tal. Macy’s är idag lönsamt, men marknadssentimentet har länge varit negativt. MQ har väl egentligen stått vid randen av konkurs under en längre tid, men är spännande sett till bolagets sista försök att generera lite mer försäljning. 

Grafer

MQs aktie har fallit som en sten när rädslan för att bolaget ska konka.
Även Macys har haft det svettigt på börsen, men sedan i höstas har aktien stabiliserats något och handlas nu lite högre än tidigare. Rapport i morgon 25/2.

Grafer från TradingView – data hämtad från och analys gjord med hjälp av BörsData.

Black Friday och Julhandeln

MQ rapporterar i slutet av Mars och Macy’s släpper sina siffror under morgondagen 25/2. Och även om dessa siffror skulle vara positiva, är det onödigt att spekulera i aktien om marknadsläget i sin helhet är djupt rotat av oro. Istället kan vi titta till den generella trenden och se hur bolagen presterade under black friday och julhandeln, för att i så fall ta sikte mot ett något lugnare börsläge.