Makronytt: Uppdatering från europeiska centralbanken

Under torsdagen kom nyheter från det senaste ECB-mötet, amerikanska politiker nådde även fram till ett avtal om skuldtaket.
2021-10-07

ECB-möte

Det senaste mötet inom den europeiska centralbanken skänkte en uppdaterad bild av bankens riktning framåt. Ett antal medlemmars inställning till det befintliga stödköpsprogrammet har förändrats. Det talades om att minska köptakten av obligationer ännu snabbare än vad det tidigare har kommunicerats. Detta ska ha motiverats med att inflationen har kommit tillbaka snabbare än tidigare befarat.

Amerikanska politiker når enighet om skuldtak

Amerikanska index handlas upp under torsdagen, detta sker delvis till följd av ett nytt avtal kring skuldtaket. Republikanerna har tidigare hållit emot gällande ett sådant men idag nådde till slut politiker från demokraterna och republikanerna en enighet. Avtalet innebär att skuldtaket tillåts öka framtill december.

Den argentinska Peson faller till nya lägstanivåer

Den argentinska valutan, peson, faller under torsdagen till den lägsta nivån någonsin mot den amerikanska dollarn. Valutan har har befunnit sig i en hejdlös nedåttrend sedan den mer företagsvänliga presidenten, Mauricio Macri, förlorade det argentinska valet till socialisterna 2019. Landets ekonomi har ända sedan 2001 års finanskris präglats av stora skulder och en ohållbart hög inflationsnivå. Ljuset i tunneln låter sig fortsatt vänta på sig.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.