Makronytt: Tyska konsumenter mer pessimistiska än väntat

Under torsdagen kom färsk data från tyska konsumenter och en uppdaterad amerikansk BNP-statistik.
2021-08-26

Tyska konsumenters sentiment

Idag kom ny data från tyska konsumenter som var mer pessimistiska än tidigare befarat. Indikatorn ”GfK Consumer Climate Indicator” sjönk till -1,2 under augusti, att jämföra med -0,4 för den föregående månaden. De dystra siffrorna förklaras av en stigande inflation och ett ökande antal fall av Covid-smittade.

Amerikansk BNP-statistik starkare än tidigare rapporterat

Den amerikanska ekonomin ökade med 6,6 % på årsbasis för det andra kvartalet. Dessa siffror har reviderats och var marginellt högre än de 6,5 % som tidigare angetts. En delorsak till detta var bättre exportssiffor än vad som tidigare rapporterats.

Sydkoreansk ränta höjs

Den Sydkoreanska centralbanken meddelade under torsdagen att de höjer sin ränta med 25 punkter till 0,75 %. Denna höjning låg helt i enlighet med marknadens förväntningar. Räntehöjningen är den första på nästan tre år och det är även den första hökaktiga signalen från en sydostasiatisk nation sedan Corona-pandemins inledning. De främsta skälen som angavs till räntehöjningen var en fortsatt stark utveckling för den sydkoreanska ekonomin och att konsumtionen trendar i rätt riktning.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.