Makronytt: Tysk BNP revideras upp

Under tisdagen kom uppdaterade siffror om den tyska BNP-utvecklingen som var starkare än tidigare redovisat.
2021-08-24

Positiva siffror från den tyska ekonomin

Den tyska ekonomin ökade med 1,6 % för det andra kvartalet 2021, att jämföra med en nedgång om 2 % för det första kvartalet detta år. De uppdaterade BNP-siffrorna var dessutom 0,1 procentenheter bättre än de initiala estimaten gjorde gällande. Utvecklingen förklarar sig av en starkare konsumtionstrend efter ett slut på landets lock-down.

Sydafrikansk arbetslöshet fortsatt dyster

Den sydafrikanska arbetslösheten steg till 34,4 % under det andra kvartalet 2021. Detta var ännu dystrare siffror än de från det föregående kvartalet som låg på 32,6 %. Det är den högsta arbetslösheten landet sett sedan statistiken började redovisas 2008. Den sydafrikanska ekonomin har drabbats hårt av covid-pandemin och de senaste veckorna har dessutom präglats av upplopp på flera fronter i landet.

Amerikanska aktier öppnar högre på tisdagen

Både Nasdaq och S&P 500 öppnar tisdagshandeln på nya all time high’s. Detta sker efter besked från FDA om godkännande av Pfizer/BioNTech  vaccin. Investerare hoppas att USA nu kan få kontroll på pandemin och hinna vaccinera hela befolkningen till början på 2022.