Makronytt: Amerikanska index på nya högstanivåer

Måndagens handel öppnar med nya högstnoteringar för två amerikanska index.
2021-08-30

Styrka på amerikanska index

Förra veckan pratade den amerikanska centralbankschefen, Jerome Powell, om framtiden för de stora stödköp som präglat den amerikanska sedan corona-pandemin grep tag om världen. Han kommunicerade att FED skulle minska stödköpen vid slutet av året men gav ingen konkret tidsplan för detta, vidare fastslog han att räntehöjningar låg långt in i framtiden. Marknaden har tagit emot detta besked genom att handla upp både Nasdaq och S&P500 till nya högstanivåer.

Tysk inflation den högsta på 27 år

Tysklands konsumentprisindex accelererade till 3,9 % i årlig inflationstakt för augusti månad. Detta är den högsta nivån sedan december 1993 men siffrorna låg i linje med marknadens förväntningar. Den främsta drivkraften bakom detta är de stigande energipriserna.

Koppar hittar tillbaks efter tidigare kursfall

Kopparpriset handlas på den högsta nivån sedan den 13e augusti. Den senaste uppgången förklaras delvis av en tilltagande efterfrågan från Kina samt indikationer om störningar i chilensk produktion. En ytterligare förklaring kan vara de senaste dagarnas svaghet i den amerikanska dollarn.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.