Makronytt: Amerikansk 10-årsränta på högsta nivån sedan maj

Under tisdagen handlades den amerikanska 10-årsräntan på den högsta nivån sedan maj, samtidigt ser vi dystra rörelser i Sydamerika.
2021-10-19

Amerikansk 10-årsränta

Den amerikanska 10-årsräntan handlades under tisdagen ovanför 1,63 % vilket är den högsta nivån sedan 21:a maj. Denna handel sker i ljuset av marknadens fortsatta förväntningar om förestående räntehöjningar från FED efter att inflationen kommit in högre än de tidigare räknat med. Den senaste tidens inflation är starkt kopplad till stigande energipriser vilka i sin tur satt avtryck hos en rad andra priser.

Brasiliens index visar en avvikande svaghet

De senaste dagarna har präglats av styrka hos de flesta index globalt. Detta gäller dock inte det brasilianska ”Ibovespa” som handlades ned för andra dagen i rad och stängde tisdagen på -2,15 %. Den negativa handeln kopplas till rapporter om att den brasilianska regeringen försöker få igenom nya stimulanspaket som skulle överträda landets utgiftstak. Därutöver drabbas Brasilien, likt många andra sydamerikanska ekonomier, av en stigande inflation. Den senaste tiden har bland andra lastbilschaufförer hotat om att strejka på grund av de stigande dieselpriserna.

Argentinas valuta väntar fortsatt på ett ljus i tunneln

Den argentinska valutan, peson, faller under tisdagen till den lägsta nivån någonsin mot den amerikanska dollarn. Valutan har befunnit sig i en hejdlös nedåttrend sedan den mer företagsvänliga presidenten, Mauricio Macri, förlorade det argentinska valet till socialisterna 2019. Landets ekonomi har ända sedan 2001 års finanskris präglats av stora skulder och en ohållbart hög inflationsnivå. Landet har en stor potential med en högutbildad befolkning och är dessutom rikt på naturresurser men detta är ingenting som valutan tar hänsyn till när korruption genomsyrar hela systemet och finanspolitiken vansköts år efter år. Ljuset i tunneln låter sig fortsatt vänta på sig.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.