iApotek – en konkurrent till stora och väl fungerande Apotea

iApotek agerar konkurrent till stora och väl fungerande Apotea, och trots en stor utmaning inför sig tar bolaget stadigt med mark.
2020-04-24

iApotek agerar konkurrent till stora och väl fungerande Apotea, och trots en stor utmaning inför sig tar bolaget stadigt med mark. iApotek säljer såväl receptfria som receptbelagda läkemedel, samt egna produkter, genom hemsidorna iApotek.se och apotek365.se. Man har även försäljning av egna produkter på Amazon och CDON.com. 

Först på flaskan

Värt att nämna om bolaget är deras snabbfotade agerande under rådande omständigheter, då ett avtal snabbt knöts exklusivt med en leverantör av desinfektionsmedel. Detta har medfört en möjlighet att leverera en högst efterfrågad produkt till en marknad som varit i princip nollad på utbudssidan. 

Tack för ditt köp – här är 10% rabatt till nästa gång du handlar

Första intrycket räknas när iApotek dyker upp som möjlig räddare i nöden, och förstagångskunder som genom Coronahysteri tvingas till sina datorer för att beställa hem varor, kan mycket väl bli återkommande kunder. iApotek har sett en näst intill absurd tillväxt i försäljningen, och den som följer bolagets rapportering av nyheter kan skåda nya rekord på veckobasis. Genomför man leverans och skaffar sig en uppsättning nya kunder, kan denna tid av panik resultera i en trofast och återkommande kundbas. Varför någonsin igen behöva utsätta sig för hostande medmänniskor i kön på ett fysiskt apotek? Ecoptimist beställer sedan länge ögondroppar online. 

Erfarenhet och insynsägande

Ser man till ledningen så är det en sammansvetsad grupp med gedigen erfarenhet från diverse uppdrag inom kvalificerad logistik. Christian Kronegård är förra VDn, han är även styrelseledamot i New Equity Ventures som äger 25% av iApotek. Idag är Christian Styrelseledamot även för iApotek. Peter Mörsell är ledamot och har tidigare varit vice VD på Bauhaus och CFO på Apoteket Hjärtat. Conny Palmqvist har grundat Nowaste och Everfresh, och har genom detta en stor erfarenhet inom logistik. Han äger 10% av bolaget genom Xirpe AB. Under rådande coronakris har han sålt 500K aktier, men äger fortfarande 1,9 miljoner aktier i bolaget, av totalt sett ca 19 miljoner st. 

Nyckeltal

iApotek är, som många andra e-butiker, värderade till sin omsättning. Detta gäller i dagsläget förra årets omsättning, och sett till de nya försäljningsrekord som annonseras på vad som nästan kan uppfattas som daglig basis, kan alltså aktiekursen hänga med uppåt vartefter. 

David och Goliat – vem vann?

Hotet blir såklart folkkära Apotea, som tycks ha haft monopol på marknaden när det krånglat för matleverantörerna att leverera ens receptfria läkemedel som inte får ställas utanför dörren. Men med gedigen erfarenhet och en tydlig ambition att ta terräng, samt en rimlig värdering och väldigt stark tillväxt, blir iApotek en självklar aktie att hålla extra span på.

Läs gärna mer om bolaget på deras hemsida här.

Kika gärna in på börsdata för att få en överblick av nyckeltal.