Här ska nästa produktionsanläggning för batterier uppföras

Under tisdagen meddelar batteriutvecklaren Nilar att man etablerar sin andra produktionsanläggning som blir belägen i Estland.
2021-10-26

Nilar International är tecknade på First och är en utvecklare av batterier. Bolaget tillverkar och utvecklar batterier som används för privat- och industriellt bruk. Produktutbudet är anpassat för olika ändamål och används exempelvis för solenergi i hemmet, för balansering av elnät inom industrin, samt för laddning av elbilar. Kunderna återfinns huvudsakligen bland små- och medelstora företagskunder verksamma inom flera sektorer.

Paldiski, Estland meddelas bli den plats där Nilar tillsammans med RRK kommer att uppföra nästa produktionsanläggning för batterier. Det är estniska industri- och logistikfastighetsbolaget Riigiressursside Keskus OÜ som ska förverkliga planerna åt Nilar. Fabriken kommer att bli bolagets andra efter den nuvarande som är belägen i Gävle.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Enligt undertecknat avtal byggs det för närvarande en första etapp av fabriekn som ska uppgå i 7000 kvm. Detta innebär ombyggnad av befintliga byggnader och uppförande av nya byggnader. Nilar inleder installationen av anläggningsmaskiner i fabriken under första halvåret 2022 och produktion i fabriken är planerad att påbörjas under andra halvåret 2022.

Kommentar från VD – Nilar

“Med goda sjöfartsförbindelser till Sverige och mycket god tillgång till grön energi från en stor lokal vindkraftspark var det enkelt för Nilar som en av Europas mest energieffektiva batteriproducent att välja Paldiski som plats för etableringen av vår nästa produktionsanläggning. I RRK har vi den perfekta partnern för att hjälpa oss att snabbt etablera oss i Estland. En annan faktor är att Estland har direkta järnvägsförbindelser till nickelproduktionsanläggningar i Ryssland och Kina, vilket kan bidra till att minska logistiktiderna”, kommenterar VD, Erik Oldmark i ett pressmeddelande under tisdagen.

Kommentar från kontaktperson – RRK

“Vi är glada över att hjälpa Nilar med att etablera högteknologisk tillverkning av precisionsbatterier i Estland. Vår anläggning i Paldiski ligger nära Tallinn med sina tekniska resurser, och nära Keila med sin stora tillverkningsbas för elektrisk utrustning. Samarbetet med Nilar för att planera ombyggnaden har varit smidigt, så vi är mycket nöjda med att ha Nilar som en viktig hyresgäst”, kommenterar kontaktperson, Jarno Sild i ett pressmeddelande under dagen.