Turbulent börsklimat när rädslan för Coronaviruset ökar

I ett läge där stor osäkerhet råder, läggs mer fokus på att bevaka än att spå framtiden.
2020-02-27

I ett läge där stor osäkerhet råder, läggs mer fokus på att bevaka än att spå framtiden. För tillfället är marknaderna väldigt nyhetsdrivna, vilket gör det svårt att handla på underliggande värden eller tidigare trender. 

ReFail

I måndags tittade vi i hast på Macy’s, den Amerikanska varuhusjätten, som i tisdags rapporterade starka siffror från Q4. Sedan dess har aktien gått väldigt dåligt, mycket tack vare generell negativitet inom retail och givetvis en rädsla för minskad turism och allmänt sämre handel på grund av Coronaviruset. Macy’s fortsätter falla under torsdagen. 

Stämmer siffrorna?

Antalet bekräftade fall i Italien har ökat, och WHO går ut med att rapporterade fall i Iran kan överstiga vad siffrorna faktiskt säger. Andelen döda av viruset i Iran är långt högre än rapporterat i Kina och andra drabbade delar av världen, vilket tyder på att det mörkas.

Lågkonjunktur

Det spås att lågkonjunktur kan vara på ingång i Europa, och risken för att Italien slinker ned i recession ökar. När landet stänger ned delar av de norra produktiva områdena för att spärra in smittan, ger det avsevärda spridningar på ekonomin. 

Börsen

Svenska börsen svajar rejält idag, med en lätt återhämtning under gårdagen Onsdag men stark tillbakagång idag Torsdag som späddes på ytterligare av negativ öppning i USA. SAS fortsätter tampas med negativa utsikter för resandet, även olja är ned kraftigt med oljebolag som följer efter. EnQuest har tappat nästan hela uppgången från tidigare i år. 

Upp och ned och upp för Oasmia

I förra veckan blickade vi mot Oasmia som tillsatt ny VD och hintade om partnerskap, vilket ledde till att aktien gjorde ett breakout. Under veckan har aktien svajat rejält, med att först handlas ca 5% ned under gårdagen för att vända upp och sluta starkt plus. Idag är den ned igen. 

Breakout när marknaden skakar

Ett tydligt motstånd finns omkring 8kr, som testades under veckan men där aktien snabbt handlas lägre kort efteråt. I grafen nedan kan vi se hur aktien gått tillbaka från en RSI omkring 85, och ser ut att ha möjlighet att bryta upp genom motståndet. En kommentar kring möjligt uppbrott är just hur de tenderar att vara långt svagare och mer opålitliga under så kallade bear-markets, eller nedåtgående trender för marknaden. 

Även om vi inte befinner oss i en lågkonjunktur, är skakigheterna så pass omfattande att de uppenbarligen påverkar enskilda tillgångar. Ett breakout som annars skulle innefatta styrka, kan snabbt raseras av fortsatt negativa nyheter kring spridningen av Corona, och man bör därför ha försiktighet i åtanke.