Corona fortsatt i fokus och kinesisk mogul tillbaka på marknaden

OMXS30 befinner sig i långsiktig uppåttrend, den kinesiska fastighetsmogulens handelsstopp är hävt och Europatopparna greppar efter halmstrån för att stävja pandemin.
2021-10-24

OMXS30 frodas på sikt

Fin utveckling på asiatiska marknader, framförallt under veckans början, detta medan OMXS30 är påväg i rätt riktning och handlas ovanför korta- och långsiktiga glidande medelvärden samt närmar sig all time high-nivå. First North har gått starkt under veckan men befinner sig fortsatt under EMA200. Det mer tillväxtorienterade indexet handlas sedan februari med en relativ svaghet gentemot övriga svenska index.

Dow Jones handlas på ny all time high-nivå och Nasdaq följer med på resan uppåt, men missgynnas av den amerikanska 10-årsräntans styrka under de senaste veckorna.

Handelsstoppet hävs

Representanter från tidigare handelsstoppade Evergrande har valt att inte kommentera huruvida man kommer att utföra betalningar till långivare eller inte. Detta efter att bolaget tidigare blivit handelsstoppat på börsen men som nu gör återintåg. Aktien har bara i år fallit med 80 procent, och under veckoslutet fortsatte aktien nedåt strax  över 10 procent. Senast Evergrande föll så skakades flera marknader i rädsla att fastighetsmogulen kunde utlösa en finansiell kris på flera håll när de stora långivarna riskerar inte få tillbaka sina pengar.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Europatopparna vs covid-19

Efter ett till synes lyckat genomfört EM-slutspel i Storbritannien börjar det råda viss skepsis från opinion och forskare när ny smittsam variant av covid-19 tar fäste. Det förtroendekapital som Boris Johnson tidigare byggt upp och som givit honom vind i ryggen, hämmas nu när vi går in i influensasäsongen. Värt att poängtera är dock de nya smittotalen i relation till tidigare toppar, som fortsatt är relativt väldigt låga.

I Ryssland inför Putin extrainsatt ledighet i samband med höstlov och håller arbetarna hemma för att minska smittspridningen. Man uppger att ca 35 procent ska vara vaccinerade i Ryssland.

Under veckans mitt aviserar FDA att man godkänner booster, d.v.s. tredje spruta av Moderna och Johnson & Johnson, som båda tagit fram vaccin mot covid-19. Pfizer meddelar att en tredje dos av vaccinet ger en immunitet om 94 procent.

Försörjningskedjor i anslutning till pandemin visar på svag återhämtning då produktion och utbud haltar. Detta har resulterat i en globalt högre inflation, med en rädsla för att detta ska leda till högre räntor, vilket vi också tidigare sett haft en tydlig tendens att påverka marknaderna.

Intressanta tendenser under veckan

Två intressanta aktier under veckans inledning tycks vara Lundingruppens Filo Mining som levererar framgångsrika resultat på sina projekt vilka ger exponering mot koppar, guld och silver. Även USA:s största uranproducent, Energy Fuels, påvisar intressanta tendenser och är dessutom skuldfria.

Den folkkära aktien Evolution har handlats intressant under de senaste veckorna och spelat både köpare och säljare ett spratt. Kursen bröt under förra veckan ned från EMA200 och den range som kursen handlats inom sedan maj. Men kursen har vänt tvärt och det ser ut som en potentiell falsk breakout.

Marknaden för gödningsmedel visar god form och två aktier som gynnats av detta är CVR Partners samt Intrepid Potash – där båda visar en positiv omsättnings- och vinsttillväxt.