Alla köper guld – och tar den säkra hamnen mot överköpt

När Cervenka halvt om halvt hyllar Peter Schiff, och påpekar att Goldman Sachs pratar om dollarkollaps, kan det inte finnas många köpare kvar som ännu inte sitter investerade.
2020-07-30

När Cervenka halvt om halvt hyllar Peter Schiff, och påpekar att Goldman Sachs pratar om dollarkollaps, kan det inte finnas många köpare kvar som ännu inte sitter investerade. Guld är kraftigt överköpt och har stannat av något de senaste dagarna efter en klassisk twitterstorm i uppgångens efterdyningar.

Guld som säker hamn

För några månader skrev vi om ädelmetallen, som ska agera säker hamn i osäkra tider och skydd mot inflation. Då, som nu, är argumenten för att i hedge-syfte vara investerad i vad som för många klassas som en valuta, giltiga. Dollarn tar stryk (inflateras) av att Powel med Lords of Finance före honom har tryckt absurda mängder pengar. Priset för tillgångar går upp mätt i dollar, och nu börjar även riktig inflation synas i USA när matpriser stiger. 

Inflationen kommer tillbaka

Att hålla en valuta i nedåttrend, samtidigt som du ska handla dagligvaror med denna valuta, är inte en särskilt trevlig upplevelse. Problematiken med inflation är också att det är en negativ spiral som, om det vill sig illa, snabbt liknar Dantes resa ned i helvetet. För när saker blir dyrare varje dag, handlar du hellre idag än i morgon, vilket gör att butiken fylls av ivriga konsumenter, som givetvis höjer priserna ytterligare med den ökade efterfrågan. 

Alla spår guldets uppgång

Vad vi ser nu, eller vad som som i alla fall spås av Le Schiff och Goldman, är just att detta med inflation kan ske i samband med att Amerikansk ekonomi står stilla eller minskar. Nya restriktioner i dyningarna av Coronapandemin påverkar, och alla pengar i världen kan till slut inte rädda en ekonomi som står stilla.  

I förra avsnittet om guld skrev vi om hyperinflation som skapas av tryckta pengar och stillastående fabriker. Något som påminner lite väl mycket om delar av världen idag. 

 Guldpriset mot $5000?

Hur det utspelar sig kan såklart ingen säga säkert, förutom Peter Schiff då, som länge utlovat Bitcoins kollaps och Guldet mot 5000 dollar. Men att förutsättningarna för guld som tillgång att ha i portföljen är nog bättre nu än på länge. Anledning till artikeln är dock den sista tidens oerhörda mediautrymme som ädelmetallen, tillsammans med lillebror Silver, har fått. 

Vilka köpare finns kvar just nu?

När det skrivs om något som det nu skrivs om guld, är det ofta ett tecken på en trendvändning. Tänk domedagsartiklarna omkring 23 mars i år. Vad som hände sedan var vår tids kraftigaste återhämtningsrally. När alla redan är investerade i en riktning är det dags att ta position och försöka gå mot strömmen. Att äga guld framåt kan absolut bli fruktsamt, men för nu ställer detta högst tillförlitliga magasin sig på sidlinjen.

mer om ämnet