100 Baggers av Christopher W. Mayers

Cristopher W.
2020-11-19

Cristopher W. Mayers resonerar i denna bok om hur det faktiskt går att hitta framtida så kallade 100-baggers, alltså aktier som ger dig 10 000% i avkastning. Temat kan vid första anblick kännas lite larvigt, att hitta bolag som ger dig 100 gånger pengarna på en enskild aktie? De som tror att detta är en omöjlig uppgift är sannolikt fler än de som tror att det går.

 

Men författaren resonerar om att de allra flesta aktier som faktiskt gjort en sådan resa, tenderar att uppvisa liknande eller identiska mönster. Författaren förtydligar även att en investerare måste ge en aktie väldigt lång tid för att kunna realisera den typen av vinst.

 

Vilka mönster berör författaren då? De tre viktigaste är sannolikt inte så otippade, tillväxt, låg värdering i förhållande till sin tillväxt och slutligen “moat” – alltså något som konkurrenter har svårt att replikera. Därutöver krävs naturligtvis en analys av ledningen och mycket annat.

 

Det är inte alls orimligt att förhålla sig skeptiskt till att det går att hitta 100-baggers. Till att börja med handlar det om att låta en sådan aktie jobba över 25 år eller längre, hur mycket kan inte hända på 25 år som ställer till det?

 

Författaren resonerar kring denna frågeställning och poängterar att en investerare självklart ska sälja aktien om bolaget avviker från det som gjorde dem unika. Men han poängterar samtidigt att man absolut inte ska sälja, bara för att de går ned, givet att ingenting i deras business förändrats.

 

Strategin ligger långt utanför den vi skulle rekommendera, men det är inte för den sakens skull en ointressant läsning. Vare sig man tror på 10 000% i avkastning på en enskild aktie, eller ej, så finns det definitivt aspekter som är relevanta även för de som bara letar efter en “stabil” eller “bra” aktie.